KAGİDER, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ile bir araya geldi

Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) heyetini İstanbul Alman Başkonsolosluğu'n

Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) heyetini İstanbul Alman Başkonsolosluğu'nda kabul etti. Toplantıda Cumhurbaşkanı Wulff'a eşi Bettina Wulff, Almanya İstanbul Başkonsolosu Brita Waganer ve Almanya Parlamentosu eski Başkanı Rita Süssmuth'ta eşlik etti.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç, Cumhurbaşkanı Wulff'a TTürkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği destek ile kadın-erkek eşitliğine yaptığı vurgu için teşekkür etti. Onanç, ayrıca Bettina Wulff'a "Almanya'da Türkiyeli kadınların temsilcisi olun." teklifi yaptı.

Türkiye'yi daha iyi tanımaya çalıştığını belirten konuk cumhurbaskanı ise KAGİDER'in çalışmaları hakkında bilgi sahibi olduğunu, kadın-erkek eşitliğine inandığını belirtti. Christian Wulff, "Ben kadınların erkeklere göre daha mücadeleci, çalışkan ve gayretli olduğunu görüyorum. 30 yıl içinde kadınların erkekleri geçeceğine inanıyorum. O zaman erkekler eşitlik için çaba sarf edecek." dedi.

Wulff toplantıda Almanya'dan Türkiye'ye yetişmiş insan göçünün başladığına işaret ederek, "Almanya'da yetişen eğitimli Türk kökenli gençlerin bir bölümü çalışmak ve yaşamak için Türkiye'ye dönüyor. Bu yetişmiş gençlerin Türkiye'ye dönmesi bizim için bir kayıp ancak bu gençlerin Almanya ile bağlarını devam ettirmeleri ve iki ülke ilişkilerine katkıda bulunmaları acımızı hafifletir." ifadelerini kullandı.

KAGİDER'i ve çalışmalarını anlatan Gülseren Onanç da Türkiye'de iş yaşamında kadın konusunun iki farklı boyutu olduğunu dile getirirken, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kadınların şirket yönetim kurullarında yer alma oranları Avrupa ortalamasının iki katından fazla. Ülkemizde bu oran yüzde 15 iken Avrupa'da yüzde 6-7 civarında. Diğer yandan kadının istihdama katılma oranı yüzde 24. Bu oran Avrupa ve OECD ortalamasının çok gerisinde. Kadınlarımızın şirket yönetim kurullarında yüksek oranda bulunmaları kadına fırsat verildiğinde çok rahat ilerleyebileceğini gösteriyor. Öte yandan çok düşük olan kadın istihdamının arttırılması gerekiyor."

Görüşmede, Almanya'daki Türkiye kökenli göçmen nüfusun Alman toplumuna tam entegrasyonu için de KAGİDER'in çalışmalar yaptığını vurgulayan Onanç, "Dernek olarak Almanya Kadın Girişimciler Derneği VDU ile bu amaca hizmet edecek bir proje için ilk adımları atmış bulunmaktayız." açıklamasında bulundu.

Toplantıda ayrıca Türkiye'nin Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerinde imajının daha iyi bir seviyeye getirilmesi, karşılıklı olumsuz önyargıların giderilmesi ve kadının toplumsal statüsünün iyileştirilmesi için KAGİDER ile Alman yetkililerinin daha fazla işbirliği yapması konusunda görüş birliğine varıldı.