Torbalı Kaymakamı Eğitim Seferberliği Başlattı

Halk Eğitim Merkezi tarafından Torbalı'daki okuma yazma bilmeyenler için açılan kurslara bu sene de devam edilecek

Torbalı Kaymakamı Eğitim Seferberliği Başlattı
Halk Eğitim Merkezi tarafından Torbalı'daki okuma yazma bilmeyenler için açılan kurslara bu sene de devam edilecek. Geçtiğimiz yıl özellikle Torbalı Kaymakamlığı'nın büyük destek verdiği proje kapsamında ilçede yaşayan birçok okuma yazma bilmeyen vatandaşa eğitim verilmişti. Bu sene, geçtiğimiz yıl rakamlarını geçmeyi hedeflenirken, önümüzdeki hafta Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan'ın da katılacağı bir toplantı düzenlenecek. Muhtarlar, öğretmenler, okul idarecileri ve Halk Eğitim görevlilerinin katılacağı toplantı ile Torbalı'daki okuma yazma bilmeyenlerin sayısını düşürmek için fikir alışverişinde bulunulacak. Kaymakamlık geçtiğimiz yıl kurs katılımcılarına teşvik amaçlı 100 TL yardım yapıyordu.

KAYMAKAM ZEKİ ARSLAN'IN SAYESİNDE OKURYAZAR ORANI ARTTI
2009-2010 eğitim öğretim yılında okuma yazma bilmeyenler için açılan kursta bin 224 kadın ve erkek kursiyer ders alırken, bunlardan 889'u belge almaya hak kazanmıştı. Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan'ın 2008 yılında ilçeye tayin olmasının ardından özellikle üzerinde durduğu konuların başında yer alan okuma-yazma oranlarındaki ciddi artış istatistiklere de yansıdı. 2007-2008 eğitim yılında Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan okuma yazma kurslarında 284 kişiden 215'i belge almaya hak kazanırken, 2008-2009 eğitim yılında ise bu rakam 687'ye çıktı. Çeşitli sebeplerden dolayı eğitimini tamamlayamayan kişilerin, sayısını düşürmek için çaba harcayan Kaymakam Arslan, gelecek yıllardaki hedefleri de büyüttü.

"TOPLANTIDA FİKİR ALIŞVERİŞLERİNDE BULUNACAĞIZ"
Önümüzdeki günlerde yapacakları toplantı ile yol haritalarını belirleyeceklerini ifade eden Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan, ilçenin çok göç alan bir yer olduğu için okuma yazma sayısını sıfıra indirmenin mümkün olmadığını kaydetti. Arslan, "İşimiz sadece Torbalı'nın yerli halkına eğitim vermek olsa, bunu başarmak kolay. Ancak göç ile ilçeye yerleşenlerden oluşan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Torbalı'da Türkiye'nin dört bir yanından insan var. Sistem kaçakları var, bunlar gün geçtikçe yekûn tutmuş ve çoğalmış. Durum böyle olunca okuma yazma bilmeyenlerin sayısını sıfıra indirgemek çok zor. Torbalı'da şu an tahminlerimize göre 8 bin 500 civarında okuma yazma bilmeyen insan var. Bu kişilerin listeleri bizde mevcut. Yapacağımız toplantıda okul idarecilerimiz, muhtarlarımız ve öğretmenlerimiz ile neler yapabileceğimizi, bu kişileri kurslara katılmayı nasıl ikna edebileceğimizi görüşeceğiz. Teşvik için elimizden geleni de ortaya koymaya hazırız" diye konuştu.

"TEŞVİK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Vatandaşları kursa çekmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirten Kaymakam Arslan, "Görev alan öğretmenlerimizi de ödüllendiriyoruz. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla kursu bitirenlere geçtiğimiz yıl 100 TL para verildi. Bu yıl da aynı uygulama yapılabilir, hatta rakamı biraz daha arttırabiliriz. Hedefimiz özellikle 60 yaş altı kişileri okuma yazma kurslarına çekmek. Geçtiğimiz yıl ki rakamlar fena değil, ancak daha iyisini de yapabiliriz. Teşvik için sertifika törenlerine ben de katılıyorum. Hatta benim annem bile okuma yazma bilmiyordu. Şu an okuryazar belgesi var. Bunu rahatlıkla kursiyerlere de anlatabiliyorum. Okumak öğrenmek ayıp değil, yeter ki azimli olunsun" diye konuştu.