Nesli koruma altına alınan kelaynakların sayısı 112'ye çıktı

Yok olmaya yüz tutan kelaynakların sayısı, yapılan çalışmalar neticesinde 42'den 112'ye ulaştı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazıl

Yok olmaya yüz tutan kelaynakların sayısı, yapılan çalışmalar neticesinde 42'den 112'ye ulaştı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; günümüz itibariyle sadece Fas ve Türkiye'de koloniler halinde yaşayan kelaynak kuşlarının, nadir bulunan kuş türü olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre; dünya üzerinde nesli tehlike altında olan, Birecik'te 1950 yılından itibaren zirai mücadele ilaçlarının aşırı kullanılması ve yaşama alanlarının azalması yüzünden sayıları giderek azalan kelaynak kuşlarının, 1990 yılına kadar göçe gitmesine izin veriliyordu. Ancak kuşların göçten geri dönmemeleri dikkate alınarak, kuşlar Birecik'teki kelaynak üretme merkezinde kafeslere alınmaya başlandı. Bu sayede tabii kanyonlarda serbestçe üreyebilen ve kışı üretme merkezlerinde kafeslerde geçiren yarı-yabani bir popülasyon oluşturuldu ve sayıları 100'ün üzerine çıkartıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sayesinde kelaynakların yok oluş süreci durdurularak, sayılarının 2001'de 42'den 2010 yılında 112'ye ulaşması sağlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kelaynak Uzmanlar Grubu'nun ortak çalışmaları sonucunda, 15 Haziran 2010 tarihinde Birecik'teki kelaynak üretme merkezindeki dört erişkin ve iki yavru olmak üzere toplam 6 kelaynak, Suriye'deki yabani kelaynak popülasyonunu desteklemek üzere gönderildi.