İş Yeri Açmak İsteyenlere Af Müjdesi

Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Akdaş, 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 153 meslek dalıyla ilgili af sonrası kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenlere müracaat hakkı doğduğunu söyledi

İş Yeri Açmak İsteyenlere Af Müjdesi
Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Akdaş, 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 153 meslek dalıyla ilgili af sonrası kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenlere müracaat hakkı doğduğunu söyledi.
Veysel Akdaş, Van'daki oda başkanlarının katılımı ile okul binasında düzenlediği basın toplantısında af ile ilgili bilgiler verdi. İşyeri açmak için 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanuna göre ustalık ve kalfalık belgesi alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden Akdaş, "Van'da ve Türkiye'de birçok meslek dalında kişilerin ustalık belgesi olmadığından dolayı işyeri açamıyorlardı. Bu nedenle sıkıntılar yaşanıyordu. Gerek odalarımız gerekse konfederasyon tarafından Çıraklık Eğitim Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvurularda bu konular değerlendirildi. 22. Mesleki Eğitim Kurulunda bu konu görüşüldü. Çıkan karara göre de 153 meslek dalında son bir af gündeme getirildi. 3308 Sayılı Kanun kapsamında bulunan 153 meslek dalıyla ilgili af 12 Eylül tarihi itibariyle Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda 6 aylık bir af gündeme sokulmuştur. Buradan Van halkına seslenmek istiyorum. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşanıyordu. İş yeri sahipleri veya iş yeri açmak isteyenler belge alamıyorlardı. Bu Van halkı için büyük bir fırsattır. 6 aylık süre 12 Eylül tarihi itibariyle başladı. Bu süre içerisinde daha önce ustalık belgesi alabilmek için, yani 3308 Sayılı Kanun gereği kapsam içerisinde bulunan 153 meslek grubuna dahil olanlar Mesleki Eğitim Merkezimize gelerek müracaatlarını yapacaklar. Önce müracaat edenleri kalfalık imtihanına alacağız ve kalfalık belgelerini vereceğiz. Daha sonra müracaatlarını alıp ustalık belgesi verme yoluna gideceğiz. Bize bugüne kadar birçok kişi ustalık belgesini nasıl alabileceklerini sorup duruyorlardı. Gelsinler müracaatlarını yapsınlar ve belgelerini alsınlar. Bu af, mesleği 3308 Sayılı Kanun kapsamına alınıp, müracaat hakkı olup da müracaat edemeyenleri kapsıyor. Herkes gelip de belge alacak diye anlaşılmasın. Mesleği kanun kapsamına alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş olan kişiler ise doğrudan kalfalık eğitimine girecekler. Önce kalfalık belgesi akabinde ustalık belgesi alacaklar. Özellikle belirtmek istiyoruz ki, bu son bir aftır. Belge alma ihtiyacı olanları Mesleki Eğitim Merkezimize bekliyoruz" dedi.
Başvuruların başladığını ve 12 Mart 2011 tarihinde ise sona ereceğini sözlerine ekleyen Veysel Akdaş, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Bu güne kadar faydalanamayan meslek erbabı kişilerin bir an önce merkezimize gelmeleri gerekmektedir. Ayrıca 22. Mesleki Eğitim Kurulu kararı gereği bahçecilik, el sanatları teknolojisi, gıda teknolojisi alanında kapsama alınan meslek dallarında başlayan başvurular da 13 Kasım 2010 tarihinde sona erecektir. Ayakkabı ve sereciye teknolojisi, bilişim teknolojileri, el sanatları teknolojisi, deniz araçları yapımı, giyim üretim teknolojisi, inşaat teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, makine teknolojisi, matbaa, metalürji teknolojisi, sigortacılık, plastik teknolojisi, seramik ve cam teknolojisi ve tekstil teknolojisi alanlarında kapsama alınan meslek dalları için başvurular alınmaktadır."
Toplantıya, Van Terziler Odası Başkanı Çetin Karaduman, Van Bakkallar Odası Başkanı İsa Berge, Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanı İdris Karayel, Van Berberler ve Kuaförler odası Başkanı Veysel Koç'un yanı sıra marangozcular ve kasaplar oda başkanları katıldı.