Geçen yıl kilosu 40 kuruştu, bu yıl tanesi 40 kuruş

Domates fiyatlarındaki artış üretici ve satıcıyı memnun ederken domates tüketici için lüks sebze sınıfına girdi. Geçen yıl kilosu 40 kuruştan satılan

Domates fiyatlarındaki artış üretici ve satıcıyı memnun ederken domates tüketici için lüks sebze sınıfına girdi. Geçen yıl kilosu 40 kuruştan satılan domates şimdi seradan 4 TL'ye satılıyor. Yaşanan sıkıntı domates ihracatını tamamen bitirdi. Üreticiler fiyatların bu şekilde devam etmesini istiyor.

Geçen yıl yaşanan bolluk nedeniyle çöpe dökülen domates, bu yıl üretimde yaşanan sıkıntı nedeniyle altın çağını yaşıyor. Tarla domateslerinin bitmesi ve sera domatesindeki azlık üreticilerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl domatesini 40 kuruşa satmakta zorlanan üretici bu yıl domatesini 4 TL'ye toptancılara veriyor. Toptancılar ise altın değerindeki domatesi satın almak için üreticinin ayağına kadar gidiyor.

Fethiye'de domates üreticiliği yapan Emin Akkoyunlu, son 10 yıldır ilk defa ürettiği domatesin bu kadar para ettiğini söylüyor. Özellikle geçen yıl domatesten büyük zarar ettiğini belirten Akkoyunlu, yüksek fiyatların bu yıl kendilerini sevindirdiğini ifade etti. "Geçen yıl domatesin kilosunu 40 kuruşa satarken şimdi neredeyse tanesi 40 kuruşa satılıyor." diyen Akkoyunlu fiyatların 15-20 gün daha bu şekilde seyredeceğini belirtiyor ve ekliyor: "Tarlalarda domates yok. Sera domatesleri de tam verimli değil. Yeni ekilen sera domatesleri çıkana kadar fiyatlar bu seviyede devam eder."

Bir başka domates üreticisi Ali Rıza Aydın da domates fiyatlarından memnun. Üreticinin hak ettiğini sonunda aldığını söyleyen Aydın, "İlaç fiyatları, işçi fiyatları, gübre fiyatları ateş pahası. Bugüne kadar hep cebimizden yiyerek üretim yapıyorduk. Bu yıl emeklerimizin karşılığını alabiliyoruz." açıklamasında bulundu.

Üreticiler kadar satıcılar da domates fiyatlarının yüksekliğinden memnun. Yurt dışı ihracatın tamamen bittiğini ve sadece iç pazara domates verdiklerini açıklayan Abdullah Güldür, şu an sera domateslerinin sadece yüzde 10'undan ürün alındığını kaydetti. Elde edilen ürünün iç piyasaya dahi yetmediğini vurgulayan Güldür, 2 ile 4 TL arasında tarladan alınan domates fiyatlarından memnun olduklarını söyledi. Geçen yıl domates bolluğu yaşandığını ve hasat edilen ürünlerin çoğunun çöpe atıldığını sözlerine ekleyen Güldür, "Geçen yıl çalışanlarımızın paralarını üreticilerin paralarını ödeyemiyorduk. Bu yıl bu sıkıntıyı yaşamıyoruz." dedi.