Elazığ'da 3 bin kişi balık-ekmek yedi

Elazığ'da 3 bin kişiye 'Dünya Gıda Günü' etkinlikleri kapsamında balık-ekmek dağıtıldı. Elazığ Öğretmenevi önünde gerçekleşen organizasyonda vatandaşl

Elazığ'da 3 bin kişiye 'Dünya Gıda Günü' etkinlikleri kapsamında balık-ekmek dağıtıldı. Elazığ Öğretmenevi önünde gerçekleşen organizasyonda vatandaşlar balık-ekmek alabilmek için birbirleriyle yarıştı.

Düzenlenen programda konuşan Elazığ Tarım İl Müdürü Rüştü Emir, bütün dünyada ve Türkiye'de tarımsal açığın olduğunu söyledi. Dünya Gıda Örgütü'nün hesaplarına göre yüzde 70 daha fazla tarımsal üretim yapılması gerektiğini ifade eden Rüştü Emir, dünyada 1 milyar insanın yatağa aç girdiğini aktardı. Rüştü Emir, İzmir fuarında balık ekmek dağıtıldığını gördüğünde Elazığ'da da böyle bir etkinlik yapma kararı aldığını aktararak, ''Balığın faydaları ve balık tüketimini arttırmak için 3 bin broşür bastırdık. Gelişmişlik, Gazi Caddesi'nde geçen lüks araba ile ölçülmüyor. Lüks araba Suudi Arabistan'da da var. Gelişmişlik balık tüketimi ile doğru orantılıdır. Haftada en az iki defa kırmızı et yerine balık tüketmeliyiz.'' şeklinde konuştu.

Balıktaki Omega asitlerinin sinirsel gelişimi sağlayarak, damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları riskini azalttığının da bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlandığını kaydetti. Emir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Balık üretimimiz şu anda 10 bin ton. 2011 sonunda bu rakam 15 bin tona yükselecek ve Türkiye birincisi olacağız. Balıkta herhangi bir pazarlama sıkıntımız yok. Biz istiyoruz ki çocuklarımız ve gençlerimiz et yerine haftada bir kaç gün et yesinler.''

Organizasyona sponsor olan Keban Alabalık Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek ise 1996 senesinde balık üretimine başladıklarını ve balık kültürünün gelişmemesinden dolayı bölgede balığın tüketilmediğini kaydetti.