Merkez'den rezervi artıracak yeni karar

Son dönemde TL'nin değerlenmesi nedeniyle eleştirilen Merkez Bankası, döviz alım ihalelerinde 4 Ekim Paza...


Son dönemde TL'nin değerlenmesi nedeniyle eleştirilen Merkez Bankası, döviz alım ihalelerinde 4 Ekim Pazartesi günü başlayan hafta içinde rezerv birikimini hızlandırmak amacıyla ilave döviz alımı yapılmasına karar verdi. İlave alımı yapılabilecek tutar en fazla 300 milyon dolar olarak belirlendi. Ek alım miktarları her hafta başında açıklanacak.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, döviz alım ihalelerindeki yeni yöntem şöyle olacak: "Günlük döviz alım ihaleleri çerçevesinde, 3 Ağustos 2010 tarihinden itibaren uygulanmakta olan tutarlar değiştirilmediği sürece, 40 milyon dolar ihale ve 40 milyon dolar opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 80 milyon dolar alınacak.
Ancak, uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak likidite koşullarının iyileşmesi ve yurt içine sermaye akışının güçlü seyretmesi durumunda döviz alımlarının hızlandırılabilmesi için Merkez Bankası, düzenli döviz alım ihalelerinde alımı yapılan tutarı artırabilecek. Döviz alımlarının hızlandırılmasına karar verilmesi durumunda herhangi bir hafta içinde ilave alımı yapılabilecek en fazla tutar, haftanın ilk iş gününde saat 11.00'de Reuters veri sağlama sisteminin CBTQ sayfasında ilan edilecek."
Konuya ilişkin Reuters'a açıklama yapan Merkez Bankası'nndan bir yetkili, "TCMB'nin açıklanan 300 milyon dolar ek alımı ile birlikte 4 Ekim haftasında alacağı döviz alım tutarı, opsiyonlarla birlikte, en fazla 500 milyon dolar olacak" dedi.
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert  Merkez Bankası'nın karanını şöyle değerlendirdi: "Halihazırda aylık yaklaşık 1.6 milyar dolar tutarında alım yapan TCMB böylece bu rakamı alt sınır olarak belirlemiş oluyor. Girişlerin arttığı  dönemlerde TCMB'nin çok yüksek rakamlarda alım ihalesi düzenlemesi ve böylece doğrudan müdahale yöntemine alternatif geliştirmesi söz konusu olabilir."

'Kalıcı etki yaratması zor'
Bu durumun piyasada iki etkisi olacağını ifade eden Cömert şöyle dedi: "TL'de sepet bazında 1.70-1.71 seviyeleri, çok güçlü girişlerin olmaması durumunda taban görevi görecektir. Girişlerin artması durumunda TCMB alım ihale miktarını artıracak ve karşılığında piyasada TL likiditesi artacaktır. Bu da çıkış stratejileri kapsamında azaltılan TL likiditesini artıracak ve tahvil piyasasına da olumlu yönde yansıyacaktır. Müdahalelerin kur üzerinde kalıcı bir etki yaratması zor ancak, TCMB'nin sonraki haftalara ilişkin tavrı netleşene dek dolar/TL kurunda 1.44-1.45 seviyesinin aşağı yönde kırılmasını beklemiyoruz."

 

 

'TL'nin değerini etkilemez'
Dr. Veyis Fertekligil   / T-Bank baş ekonomisti
"Ülkeye döviz girişinin arttığı son günlerde isabetli bir karar ve döviz rezervlerini güçlendirici bir etkisi olacak. Aslında anladığım kadarıyla döviz alım ihalelerinde miktar düzenli olarak artırılmıyor, gerekli olduğu takdirde hafta başında Merkez Bankası ek alım miktarını belirleyecek ve ilan edecek. Bu karar aslında haftalık döviz alım miktarını artırmak yolunda alınmış bir karar olarak nitelenebilir ve tabii ki burada amaçlanan hem TL'nin değerini biraz geriletmek hem de rezerv miktarını artırmak. Ama bu TL'nin değerini ne kadar etkileyebilir orası kuşkulu. Rezerv birikimi artabilir ancak TL'nin şu andaki değer kazanımı daha çok sıcak para hareketlerine, yükselen piyasalara olan fon girişlerine bağlı. Dolardaki hızlı değer kaybı da burada etkili. Merkez'in bu hareketi olumlu olmakla birlikte TL'nin değeri üzerine şu aşamada fazla etkili olmayacaktır."