Sakarya'da fındık ağacı sökümü gerginliği

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, fındık ağaçlarının sökümü için jandarma desteğini alarak araziye gelen orman muhafaza memurları ile köylüler arasında g

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, fındık ağaçlarının sökümü için jandarma desteğini alarak araziye gelen orman muhafaza memurları ile köylüler arasında gerginlik yaşandı. Fındık bahçesine giden yolu toprak yığını ve traktörlerle kapatan köylüler, görevlilerle tartıştı. Söküm işlemi gerginlik nedeniyle ertelendi.

İlçeye bağlı Kestanepınarı Köyü'nde yaşayan Ahmet Bektaş'a ait 36 dönüm arazi üzerindeki fındık ağaçları, orman arazisi açılarak fındık bahçesine dönüştürüldüğü gerekçesiyle mahkeme kararıyla sökülmek istendi.

Mahkemenin söküm kararını uygulamak üzere köye gelen orman muhafaza memurları, bahçe sahibi ve köylülerin direnişiyle karşılaştı. Fındıklık arazilerinin yeşil alana dönüştürülmesi kararına tepki gösteren köylüler, orman görevlileri ve jandarmayla tartıştı.

Köylüler, söküm için dozerlerle gelen orman muhafaza memurlarını engellemek için bahçe yolunu toprak yığını ve traktörleriyle kapadı. AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik'i arayan köylüler, sökümün durdurulmasını istedi. Orman görevlileri, gerginlik sebebiyle söküm çalışmasını erteledi. Görevliler tutanak tuttuktan sonra köyden ayrıldı.

Bahçe sahibi Bektaş, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, 32 yıldır geçimini fındıkçılık yaparak sürdürdüğünü söyledi. Fındıklığın yeni bir yer olmadığını, dededen kaldığını savunan Bektaş; "Buradan başka geçim kaynağım yok, bahçem giderse ben ne yaparım bilmiyorum. Çocuklarım var, onlara da mı acımıyorlar? Hakkımızı savunamıyoruz. Kimsenin bizi yerimizden etmeye hakkı yok. Ailem buradan ekmek yiyor. Canımı alırlar, burayı söktürmem. Devletimiz çiftçisine sahip çıksın." diye konuştu.

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız ise mahkemenin, orman arazisinin açılarak fındık bahçesine dönüştürüldüğü gerekçesiyle fındık ağaçlarının sökümüne karar verdiğini kaydetti. Kendilerinin mahkeme kararlarını yerine getirdiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Ekiplerimiz, dozerlerle birlikte kesinleşmiş mahkeme kararını uygulamak için köye gitti. Köylüler söküme tepki gösterdi. Gerginlik sebebiyle söküm çalışmasını erteledik. Ortada mahkeme kararı var. Mahkeme kararlarını yerine getirmemiz gerekiyor."