İzmir Ticaret Odası'ndan Çinli yatırımcılara davet: 50 milyon dolar yatırın, arsanız bizden

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 50 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlayan Çinli firmalara ücretsiz arsa tahsis e

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 50 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlayan Çinli firmalara ücretsiz arsa tahsis edeceklerini açıkladı.

Demirtaş, Çin'in Wuhan eyaletinden gelen heyeti kabul etti. Demirtaş, İzmir'de otomotiv fabrikası kuracaklarını açıklayan Dong Feng Motors (DFM) ile Haima firmalarından bu yatırımları yapmasını beklediklerini söyledi.

Wuhan Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yang Guocheng, Wuhan Ticaret Odası üyeleri ve Çinli yatırımcılardan oluşan heyete İzmir'in yatırım imkanlarını anlatan Demirtaş, "Wuhan ile kardeş kentiz. Odamıza bugüne kadar Wuhan'dan 3 heyet geldi. Kardeş şehir olduktan sonra ilk gelen heyetsiniz. Zamanlama iyi oldu. Geçtiğimiz hafta Çin Başbakanı, Türkiye'ye gelerek büyük bir anlaşmaya imza attı. Bundan böyle iki ülkenin ticareti TL ve Yuan üzerinden yapılacak. 15 milyar dolar olan iki ülkenin ticaretinin 7 kat artırılması hedefleniyor. Bunun için birbirimizle daha çok ticaret yapmak zorundayız. Bundan sonra ne alıp ne satacağımız, hangi alanda yatırım yapabileceğimiz gibi konularda detaylı çalışalım." dedi.

İzmir'de bazı sektörlere yönelik yatırımların teşvik edildiğini belirten Demirtaş, bu sektörlerin arasında otomotivin de bulunduğunu söyledi. DFM ve Haima ile İzmir'e yatırım konusunda 1.5 yıldır görüştüklerini açıklayan Demirtaş, önce DFM yetkilileri ile İstanbul'da bir görüşme yaptıklarını, Konya, Gaziantep ve İzmir'in yaptığı sunumdan sonra DFM'nin kararını İzmir'den yana kullandığını ifade etti.

Wuhan Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yang Guocheng ise İzmir ve Wuhan'ın kardeş kentler olduğunu hatırlattı. İzmir Ticaret Odası'nın iki kent arasındaki ticaret hacminin artması için önemli çalışmalar yaptığını belirten Guocheng, işbirliğini artırmak istediklerini kaydetti.

Wuhan Eyaleti Genel Ticaret Odası Başkan Vekili Tan Shuhai, Wuhan'ın bir otomotiv üretim merkezi olduğunu, halen 800 bin olan üretimin 5 sene içinde 1 milyon 500 bine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti. Shuhai, kendisinin de otomotiv sektöründe ticari anlamda faaliyet gösterdiğini belirterek, "Türkiye pazarı için üretim mi pazarlama yatırımı mı yapacağım konusunda henüz karar vermedim. Sadece otomotiv değil inşaat gibi başka alanlarda da yatırım yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Bu arada Ege İhracatçı Birlikleri Koordinasyonunda Çin'den İzmir'e gelen 13 kişilik pamuk heyeti, İzmir Ticaret Borsası (İTB)'yi ziyaret etti. Pamuk sektöründe faaliyet gösteren kurum ve firma temsilcilerinden oluşan ve içerisinde Çin Pamuk Borsası Eski Başkanı ile Çin Ulusal Pamuk Konseyi temsilcilerinin de yer aldığı heyet, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Cay tarafından karşılandı. Heyetle gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, borsa ve ülke pamuk sektörü hakkında bilgi verdi ve kuruluş çalışmaları devam eden lisanslı depoculuk şirketinin Çin pamuk sanayi içinde lojistik merkez görevini üstlenebileceğini belirtti.

İTB Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, pamuk heyeti temsilcilerine, işbirliğini güçbirliğine dönüştürme çağrısında bulundu