İzmir'de öldürülen yaşlı çift, yapımına emek verdikleri İsviçre'deki Müslüman mezarlığına defnedilecek

İzmir'in Bornova ilçesi Özkanlar semtindeki evlerinde öldürülmüş olarak bulunan gayrimenkul zengini Hüsnü Civan (65) ile Ayten Civan (60) çiftinin cen

İzmir'in Bornova ilçesi Özkanlar semtindeki evlerinde öldürülmüş olarak bulunan gayrimenkul zengini Hüsnü Civan (65) ile Ayten Civan (60) çiftinin cenazeleri, toprağa verilmek üzere İsviçre'ye gönderildi. Çiftin, yapımına büyük emek verdikleri Müslüman mezarlığında defnedileceği öğrenildi.

Kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce öldürülen Civan çiftinin cenazeleri, vasiyetleri doğrultusunda, yıllarca çalıştıkları İsviçre'nin Zürih şehrindeki, yapımında büyük emekleri olan, Hristiyan mezarlığı içindeki Müslüman mezarlığına gönderildi. Hüsnü Civan'ın, sahibi olduğu apartmanın inşaatı sırasında arsayı isteyen bazı kişilerle problem yaşadığı, bu sebeple yapımı bir süre beklettiği belirlendi. Polis, çiftin bu ilişkilerinden kaynaklanan problemler sebebiyle de öldürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Eşiyle birlikte öldürülen Hüsnü Civan'ın, bir ay önce avukatıyla görüşerek bütün mal varlığını satışa çıkardığı ve İsviçre'ye temelli yerleşmeyi düşündüğü belirtildi. Civan çiftinin hayırsever bir aile olduğu, birçok vakfa yardımda bulundukları, birçok öğrenciye de burs verdikleri öğrenildi. Hüsnü Civan'ın asıl doğum gününün 8 Ekim olduğu, cinayete de 8 Ekim'de kurban gittiği belirlendi. Ayten Civan'ın, eşine doğum gününde sürpriz bir parti yapmaya hazırlandığı, bunun için evinin yakınındaki kuaföre giderek saçını yaptırdığı da ortaya çıktı.

İsviçre'deki ünlü bir giyim mağazasında 25 yıl terzilik yapan Hüsnü Civan'ın, Müslümanlar için mezarlık yeri mücadelesi verdiği, bu girişimlerinden sonuç alarak Hristiyan mezarlığı içinde bir Müslüman mezarlığı açılmasını sağladığı belirlendi. Emekliliğinin ardından yatırımlarını İzmir'e yapan Civan'ın, oturduğu 27 daireli apartmanın inşaatı sırasında arsayı kendisinden isteyen bir grupla sıkıntı yaşadığı ve mahkemelik olduğu, bu sebeple inşaatı bir süre ertelendiği ileri sürüldü.

Civan çiftinin akrabaları ve komşularıyla iyi ilişkileri bulunduğu, kendilerini tehdit altında bırakacak ve hırsızlıklara sebep olabilecek ziynet eşyası, para ve altın gibi şeyleri evlerinde tutmaktan kaçındıkları belirlendi. Soruşturma kapsamında çalışan uzman polisler bütün ayrıntıları araştırırken şu ana kadar 500'e yakın kişiyle yüz yüze görüşme yapıldığı ve bunlardan yaklaşık 200'ünün ifadesinin alındığı ortaya çıktı. Civan çiftinin evinde bulunan bir dizüstü bilgisayar da inceleniyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan, çiftin bankalardaki birikimleriyle ilgili bilgi istendi. Hüsnü ile Ayten Civan'ın günlük yaşamında kullandığı yollar ve gittikleri yerlerin güzergâhında bulunan bütün güvenlik kameralarının görüntü kayıtlarına el konuldu. Geriye dönük günlerin kayıtları, polislerce dakika dakika inceleniyor.

Geçen pazartesi günü, 249/2 Sokak 11 numaradaki Civan Apartmanı'nın 4. katında meydana gelen olay, apartmandaki 27 dairenin de sahibi olan Hüsnü Civan ve eşi Ayten Civan'dan haber alamayan komşularının, durumu polise bildirmesiyle ortaya çıkmıştı. İki dairenin birleştirilmesinden oluşturulmuş eve giren polisler Hüsnü Civan'ın cesedini banyoda, Ayten Civan'ınkini ise mutfakta bulmuştu.