16 Ekim Dünya Gıda Günü Erzincan'da Kutlandı

16 Ekim Dünya Gıda Günü Erzincan'da kutlandı

16 Ekim Dünya Gıda Günü Erzincan'da Kutlandı
16 Ekim Dünya Gıda Günü Erzincan'da kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde İnönü İlköğretim Okulu'nda etkinlik düzenlendi. Programa Tarım İl Müdürü Ali Lek, Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürleri ve Kontrol Şube Müdürlüğü personeli katıldı.
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Ali Lek; "Açlığa karşı birlik olmak, devlet ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme ile mücadele etmek üzere tüm seviyelerde ortaklık içerisinde çalışması durumunda gerçekleşebilmektedir.
2009 yılında, artan gıda fiyatları ve mali krizin kısmi etkisiyle, kritik eşik olan dünyada bir milyar aç insan seviyesine ulaşılmıştır. 2050 yılı itibarıyla dokuz milyarlık bir nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 70 oranında artırılması gerekecektir. Arazi azlığı nedeniyle çiftçiler, tarlalarını genişletmek yerine halihazırda ekili olan arazilerinden daha fazla verim elde etmek zorunda kalacaklardır. Fakat geleneksel olarak yoğun gıda üretimi şimdiye kadar toprak ve su kaynaklarının bozulmasına neden olan tarım ilaçlarına , gübre ve fazla su kullanımına bağımlılığı artıracaktır. Dokuz milyar insanın beslenmesi için gerekli gıda miktarı mineral gübreler olmaksızın sağlanamaz. Ancak üretim maliyetlerini düşürmek ve çevre sorunlarını azaltmak için bunları akıllıca kullanmalıyız" dedi.
Lek, "Dünyada hiç şimdiki kadar çok aç insanın bulunmamış olduğu dünya gıda günü 2010'da geleceğe bakalım. İrade, cesaret ve kararlılıkla ve birbiri ile çalışan ve birbirine yardımcı olan çok sayıda aktör ile birlikte daha fazla gıda üretilebilir, daha fazla sürdürülebilirlik sağlanabilir. Ve gıdalar en fazla ihtiyaç duyulan bünyelere ulaştırılabilir. Dünya Gıda gününde bizler bireyler olarak üzerimize düşeni yaptığımızda büyük bir iş başarmış olacağız. Şu anda gıda temininde zorluk yaşamayan ülkemizde artan nüfusun ihtiyaçları karşısında elimizdeki kaynakları verimli kullanmak ve israftan kaçınmanın yanı sıra üretim miktarlarını artırmak zorundayız. Her gün ülkemizde 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir. Bu ülkemiz adına bizim adımıza son derece kötü bir olgudur. Bir milyar insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yeşil gezegende gıda ve su kaynaklarımızı en iyi şekilde koruyalım, israftan kaçınalım" diye konuştu.
İl Müdürü Ali Lek'in konuşmasının ardından öğrencilere ayran dağıtıldı.