Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Akalın Uşak'ta

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yabancı işyeri isimleri kullanmayı yasaklayan Uşak Belediye Başkanı MHP'li Ali Erdoğan'a plaket ve onur belgesi verdi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Akalın Uşak'ta
Atatürk Kültür Merkezi'nde "Geçmişten Geleceğe Türkçe" isimli konferansta konuşan Prof. Dr. Akalın, dizi filmlerdeki repliklerin Türkçeyi olumsuz etkilediğini söyledi. Bazı dizilerde oyuncuların kullandığı repliklerin toplumu olumsuz etkilediğini söyleyen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Bazı dizilerde kullanılan diyalog ve replikler hem Türkçeyi hem de toplumu olumsuz etkiliyor"dedi.
Yabancı isim kullanmak isteyen işyerlerine ruhsat verilmesini durduran Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ı tebrik etmek ve konferans için Uşak'a gelen TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Atatürk Kültür Merkezi'nde vatandaşla buluştu. "Geçmişten Geleceğe Türkçe" konulu konferansta konuşan Dr. Akalın, işletmelerin yabancı isimleri kullanmamasını istedi. Bu konuda belediyelerin yasal yetkisini kullanmasını isteyen Prof. Dr. Akalın, "İstanbul Sanayi Odası'nın ilk bin kuruluşundaki şirketlerin yüzde 85'i Türkçe isim kullanıyor. Kalan yüzde 15'in de yabancı sermayeye ait olduğunu görüyoruz. Fakat Türk şirketlerin isimleri kağıt üstünde kalıyor. Bayilik ve halka hizmet için açılan birimlerde hep yabancı isimler kullanılıyor. Dile zarar verenler, aynı zamanda tüketiciyi de yanıltıyorlar" dedi.
YERLİ DİZİLERİ UYARDI
Medya organlarının Türkçe'yi zaman zaman doğru kullanmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Akalın, yerli dizi yapımcılarını uyardı. Prof. Dr. Akalın, "Basın yayın organlarında yabancı isimlerin kullanımı çok değişiyor. Zaman zaman komik durumlarla karşılaşıyorum. Titanic gemisiyle ilgili filme 'Taytanik' ya da Matrix filmine 'Metriks veya Matirisk' diyenler çıkıyor. Bunların yanı sıra dizi filmlerde 'Oha falan oldum yani' gibi kullanımlar da Türkçe'ye zarar veriyor"dedi.
Türkçe'nin bilimsel çalışmalarda kullanımı için hiçbir engelin olmadığını da ifade eden Prof. Dr. Akalın, şöyle devam etti; "Bizim dilimiz çok zengin. Binlerce yemek, akrabalık ve renk adımız var. Diğer diller de Türkçe'den etkileniyor. Yaklaşık 120 bin Türkçe kelime, diğer yabancı dillere geçti. Bizden en çok kelime alan dil ise Sırpça. Dilin doğru kullanılması için bir dizi çalışma yapıyoruz"dedi.
İşyerlerinde yabancı isim kullanılmasını yasakladığı için TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın'dan onur belgesi ve plaket alan Uşak Belediye Başkanı Erdoğan ise Türkçeyi korumanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Erdoğan, "Dil toplumun önemli bir yapı taşı. Etkileşimimizi sağlayan Türkçe'nin bozulmadan gelecek nesillere aktarılması için üstümüze düşen görevi yapacağız"dedi.