Kiraz'ın Yenişehir Köyünden Örnek Proje

İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Yenişehir köyü, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından 2009 yılında yapılan Turizm ve Çevre konulu proje teklif çağrısına, Kiraz Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak doğal arıtma tesisi projesi ile başvurarak başarılı oldu

Kiraz'ın Yenişehir Köyünden Örnek Proje
İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Yenişehir köyü, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından 2009 yılında yapılan Turizm ve Çevre konulu proje teklif çağrısına, Kiraz Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak doğal arıtma tesisi projesi ile başvurarak başarılı oldu.
Proje koordinatörü Hüseyin İlhan Nacaroğlu, başarılı bulunup destek almaya hak kazanan projenin imzalarının 21 Temmuz 2010'da atıldığını ve projenin temel hedefinin "Kırsal alanda içme ve kullanma suyunun kalitesinin arttırılması ile insan sağlığını ve doğanın korunmasına katkıda bulunmak" olduğunu söyledi.
Nacaroğlu, proje ile Beydağ Barajı havzasında bulunan Yenişehir köyünün açıktan giden kanalizasyon atıklarının baraj gölüne kavuşması ile oluşan pis kokuların önüne geçecek olan projenin başarıyla uygulamaya geçtiğini belirterek, "Yenişehir köyünün kanalizasyon ihalesi 8 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirildi. Kiraz Kaymakamı Murat Bulacak proje kapsamında tüm çalışmaları yerinde takip ederek mutlu sona ermesinde çok büyük pay sahibidir. Proje koordinatörü olarak ben projenin baştan sona uygulama faaliyetleri ile bizzat ilgilenip, yerinde tespitlerle başarıya ulaşılmasında büyük gayret gösterdik. İzmir bölgesinde bu tür projelerin yaygınlaşmasının temeli bu proje ile atılmış oldu" dedi. Nacaroğlu, proje ile Yenişehir köyünde yapılacak kanalizasyon tesisi inşası ile köy halkının sağlığını korumak, Yenişehir doğal arıtma tesisi kurarak Beydağ Barajı suyunun kirlenmesini önlemek, tesisin ihtiyacı olan elektrik enerjisini güneş panellerinden karşılayarak yüzde 100 doğal bir tesis kurmak, çevre konulu bilgilendirme seminerleri düzenleyerek köy halkında çevre bilinci oluşturmak, kavaklık kurarak köy halkının gelir elde etmesinin amaçlandığını söyledi.Ayrıca proje ile elde edilecek yarlı çalışmalar da şu şekilde belirtildi: Doğal arıtma tesisi kanalizasyon suyu arıtma havuzlarında yetiştirilecek bitkilerle arıtılacak. Arıtılmış su bir depoda biriktirilerek gücünü güneş panellerinden alan pompa ile damlama sulama sistemine aktarılarak oluşturulan kavaklık sulanacak ve köy halkı da bu kavaklık sayesinde gelir elde edecek. Proje ile de Beydağ Barajı'nın kirlenmesinin önüne geçilecek. Ayrıca köy halkı çevre konulu bilgilendirme seminerleri ile bilinçlendirilecek ve böylece Yenişehir köyü tamamen çevreci bir köy olarak örnek gösterilecek. Toplam bütçesi 384 bin 655,50 TL olan projenin yüzde 75'i İzmir Kalkınma Ajansı, yüzde 25'i ise Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından finanse edilecek. Kiraz Kaymakamlığı proje biriminin 3,5 yılda Kiraz'da dokuz projeyi hayata geçirdiği Kiraz'ın ekonomik ve sosyal olarak gelişimine büyük katkıda bulunduğu belirtildi.