Erü Öğretim Üyesinin Doktora Tezine Uluslararası Unvan

Doç. Dr. Emine Alp Meşe hastane enfeksiyonlarıyla ilgili tezi ile tıp bilimindeki en yüksek derece olan "Doctor of Philosophy-PhD" unvanını aldı

Erü Öğretim Üyesinin Doktora Tezine Uluslararası Unvan
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Alp Meşe'ye, tıp bilimindeki en yüksek derece olan "Doctor of Philosophy-PhD" unvanı verildi. Hollanda'daki Radboud Üniversitesi tarafından verilen bu unvanı hastane enfeksiyonlarıyla ilgili araştırmayla alan Türkiye'den ilk Öğretim Üyesi olduğunu belirten Doç. Dr. Meşe, bu unvanın ülkemiz için gurur verici olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Meşe, "Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği'nin de desteği ile 2004 yılında Hollanda'nın Nijmegen şehrinde bulunan Radboud Üniversitesine hastane enfeksiyonları ile ilgili bilgi ve tecrübesini artırmak üzere gittim. O tarihten itibaren hastane enfeksiyonları ve kontrolü ile ilgili çalışmalarımı hem Hollanda'da hem de Türkiye'de yürütmekteyim. Çalışmalarını "Türkiye'de Staphylococcus aureus ve Acinetobacter bağlı sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonlar-savaşı kaybediyormuyuz ?" başlıklı tez kitabında topladım. Çalışmalarımı 20 Eylül 2010 tarihinde Radboud Üniversitesi'nde sundum ve bu üniversitede yapılan bir sınavla tıp biliminde en yüksek derece olan 'Doctor of Philosophy-PhD'ye ünvanına layık görüldüm. Hastane enfeksiyonları konusunda bu ünvanı hem Türkiye'de hem de yurtdışındaki üniversitede alan ilk bilim adamı olmam hem ülkem hem de üniversitem açısından da gurur vericidir" dedi.
Tezinin kısıtlı kaynakları olan ülkelerdeki hastanelerde gelişen hastane enfeksiyonları ve hastanelerdeki enfeksiyon kontrolünde yaşanan sorunlar ile ilgili çalışmaları içerdiğini belirten Doç. Dr. Meşe, "Bu tezimde Türkiye'den örnekler bulunmakta ve Hollanda'da ki hastaneler ile ilgili kıyaslamalar yapılmakta. Hollanda da hastane enfeksiyonları oranının çok düşük olduğu ülkelerdendir. Gelişmekte olan ülkelerde, hastane yapılanmasındaki problemler ve kısıtlı personel sayısı nedeniyle hastane enfeksiyonlarına daha çok rastlanıyor. Tezimde gelişmekte olan ülkelerdeki hastane enfeksiyonları ve enfeksiyon kontrolünde çözüm önerileri mevcut" diye konuştu.
Hastane enfeksiyonlarının kontrolünün önemini vurgulayan Doç. Dr. Meşe, "Hastane enfeksiyonları hastanede yatan hastalar için önemli tehdittir. Avrupa ülkelerinde hastane enfeksiyonlarının kontrolü ile ilgili çalışmalar 50 yıl önce başlamıştır, ülkemizde ise son 10 yılda ivme kazanmıştır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği'nin bu konuda yoğun çalışmaları vardır ve önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle bu konuda çok sayıda eğitim programı düzenlenmiş ve ülkemizde hastane enfeksiyonları konusunda eğitimli hekim ve hemşire yetiştirilmiş ve yetiştirilmeye devam edilmektedir. Ancak ülkemizdeki hastanelerde hala bu konuda yapılması gereken çok çalışma vardır. Dolayısıyla bu tez çalışması benim çalışmalarımın sonu değil bir başlangıcı olacaktır" şeklinde konuştu.