Bükreş'in çöplerini sanata dönüştüren Ion Barladeanu'nun belgeseli Emmy'ye aday

HBO Romanya televizyonu tarafından hazırladığı bir belgesel Emmy ödülüne aday gösterildi. Bükreş'te Ion Barladeanu isimli bir çöpçünün hayatının anlat

HBO Romanya televizyonu tarafından hazırladığı bir belgesel Emmy ödülüne aday gösterildi. Bükreş'te Ion Barladeanu isimli bir çöpçünün hayatının anlatıldığı 'Ion B'nin gözüyle dünya' belgeseli Emmy'nin favori belgeselleri arasında gösteriliyor.

Emmy ödülü organizatörleri, yönetmen Alexander Nanau tarafından hazırlanan ''İon B'nin gözüyle dünya' adlı belgeselini en iyi 'sanat programları' arasında gösterdi. Nanau'un belgeseli; Ion Barladeanu'nun iki sene öncesine kadar hayatını çöpler arasında sürdürürken eserlerini uluslararası sanat galerilerinde sergileyecek kadar yükselişinin hikayesini anlatıyor.

Gerçek hayatta da Bükreş'in Moşilor semtindeki bir çöplükte hayatını sürdüren Ion Barladeanu gününü çöplerden çeşitli kolajlar yaparak geçiriyordu. Eserleri, Andy Warhol ve Marcel Duchamp gibi ünlü

sanatkarların yanında Londra'daki dünyaca meşhur galerilerde sergilendi.

Romanya'da çekilen film, dünyanın pek çok ünlü belgeseli ile Emmy ödülünü almak için mücadele edecek. 'Ion B'nin gözüyle dünya' belgeseli ilk defa 17 Aralık 2009'da HBO Romanya tarafından yayınlandı. Film, Emmy ödülleri dışında şimdiye kadar 30'dan fazla festivalde de gösterildi ve çeşitli ödüller kazandı. 'Yönetmen Alexander Nanau, filminin Emmy ödüllerine aday gösterilmesi ile ilgili duygularını, "Olması gereken gerçekleşti." dedi.Ödüller, 22 Kasım'da New York'ta yapılacak törenle açıklanacak.

Belgesele konu olan Ion B, 'Realpolitik' isimli sergisini bu sene de Paris'teki ünlü galeride sergiledi. Galerinin ziyaretçileri arasında ünlü oyuncu Angelina Joelie de vardı.

ÇÖPÇÜLÜKTEN PARİS'İN SANAT GALERİLERİNE UZANAN İLGİNÇ HAYAT ÖYKÜSÜ

Romanya'nın Vaslui iline bağlı Zapodeni köyünde doğan 63 yaşındaki Ion Barladeanu, Komunist babasıyla fikirleri uyuşmayınca 18 yaşında evini terk etti. Bir süre Galati ilindeki demir çelik fabrikasında çalışarak hayatını sürdüren Barladeanu, daha sonra Bükreş'e geldi. Başkentte birkaç yerde çalışma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan Barladeanu bundan sonraki yaşamını kışın arabaları kar yığınlarından temizleyip yazın çöp toplayarak sürdürdü. En büyük hobisi çöplerde bulduğu dergilerdeki resimleri kesip bunları birbirine yapıştırıp yeni kolajlar

yapmaktı. Çalışmaları ancak 61 yaşındayken fark edildi. Sanatçı Ovidiu Fenes tarafından keşfedilip hayatı belgesel haline getirilen 'Ion B'nin gözüyle dünya' belgeseli sanat dünyasının kapılarını kendisine açtı. Şimdi sergileri Paris gibi dünyaca meşhursanat galerilerinde sergilenen Barladeanu'nun hayatı belgeselde genişçe aktarılıyor.