Ali Balkız Alevilik tanımıyla izleyicileri şoke etti

Din dersi tartışmasında ortalık karıştı.

Ali Balkız Alevilik tanımıyla izleyicileri şoke etti
Gündemde sıcaklığını koruyan din dersi tartışması Habertürk ekranlarında ele alındı. Moderatörlüğünü Ece Üner’in yönettiği Akşam Raporu adlı programda konuyu masaya yatırmak için Fermani Altun, Hilal Kaplan, Zekeriya Beyaz, Mehmet Bayraktutan, Ali Balkız, Hasan Celal Güzel ve Ali Rıza Demircan konuk olarak bulunmaktaydı.

ALİ BALKIZ İZLEYENLERİ ŞOKE ETTİ

Alevi Bektaşi Federasyonu başkanı Ali Balkız programda ikinci kez söz alınca beklenmedik bir çıkış ile önemli bir açıklamada bulundu. Balkız’ın “Biz de kalıp bir cümle daha var. Ne zaman bir politikacı, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere şimdiki Cumhurbaşkanı’nı kastetmiyorum ki o da dahildir, ne zaman bir politikacı söze başlasa ya da bir ilahiyatçı söze başlasa ‘%99 Müslüman ülkemiz’ diye başlarlar. Efendim biz Aleviyiz, bunu böylece kabul edeceksiniz. Biz kendimizi hangi adla adlandırıyorsak, nasıl tanımlıyorsak, Aleviliği nasıl değerlendiriyorsak, hangi anlamlar yüklüyorsak, cem evimizle, dedemizle, ozanımızla, 40’larımızla, 3’lerimizle, 5’lerimizle, 7’lerimizle, hünkar Hacı Bektaşi Velilerimizle, Pir Sultanlarımızla, ozanlarımızla nasıl yaşıyorsak, tanrıyı nasıl algılıyorsak, insanı nasıl yaşamın ortasına koyuyorsak, insan okunacak en büyük kitap diyorsak, benim Kabem insandır diyorsak bunu böylece kabul edeceksiniz.” sözlerini duyan Ece Üner, “Dolayısıyla Müslüman değiliz mi diyorsunuz?” sorusunu Alı Balkız’a yöneltti. Bunun üzerine Balkız, Ece Üner’e “Ece Hanım ben bizi anlatıyorum, kendimizi anlatıyorum. Bunun böyle olduğu kabul edilmediği müdettçe, ‘hepimiz elham dülillah Müslümansız’dan başlandığız zaman, işte o zaman zorunlu din dersleri helaldır, zorunludur, gereklidir ve bizim çocuklarımızın üzerinde balyozdur.” sözleriyle cevap verdi.

ZEKERİYA BEYAZ’DAN CAN ALICI SORU

İstanbul stüdyosunda bulunan İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun’a “Siz kendinizi Müslümanlık çerçevesi içerisinde görmüyor musunuz?” diye sordu ve “Tabi biz Müslümanlık çerçevesi içerisinde görüyoruz.” cevabını aldı. Ankara stüdyosundaki Ali Balkız ise soruyu kendine soruldu sanınca ortalık bir anda gerildi. Balkız bu soru üzerine Beyaz’a cevap olarak, “O soruyu bana sormayın, o soruyu bana sormak durumunda değilsiniz. Benim neye inanıp neye inanmadığımı ölçmek tartmak kimsenin işi değildir. Siz araftaki sorgucu musunuz, benim omzumdaki melek misiniz, hayrı ve şerri yazan siz misiniz? Lütfen…” diyerek çıkıştı ve Fermani Altun gibi net bir cevap vermedi. Ali Balkız bu sözleri dile getirirken Zekeriya Beyaz ise “Biz din kardeşi olarak sizi kabul ediyoruz siz buna itiraz ediyorsunuz” sözlerini dile getirerek yakındı.