Giresun Tarım Müdürlüğü'nden kurbanlık hayvan nakli uyarısı

Kurban Bayramı öncesi, sevk edilecek ya da hayvan pazarlarında satılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların en fazla 4 ay, en az 15 gün önceden şap aşıs

Kurban Bayramı öncesi, sevk edilecek ya da hayvan pazarlarında satılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların en fazla 4 ay, en az 15 gün önceden şap aşısı uygulanmış olması, ayrıca hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerektiği belirtildi.

Giresun Tarım İl Müdürlüğü, kurbanlık hayvan nakillerinde uyulması gereken hususlarda uyarılarda bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilde ve diğer illerden hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış yaşandığına dikkat çekildi.

Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurt içinde nakledilmelerinin salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, "3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince, il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, menşeine en yakın yerdeki il tarım müdürlüğü hayvan sağlığı şubesi veya ilçe tarım müdürlüğünden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir. Sevk edilecek ya da hayvan pazarlarında satılacak büyükbaş hayvanlara (sığır-manda) ve küçükbaş hayvanların (koyun-keçi) en fazla 4 ay, en az 15 gün önceden şap aşısı uygulanmış olması, ayrıca hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportunun bulunması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunma şartı yokken ilgili yönetmeliğin 1 Eylül 2010'dan itibaren yürürlüğe girmesi nedeniyle zorunlu hale getirilmiştir. Küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Şüphesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır." denildi.

Üreticilere, il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri durumunda, kendilerine her türlü yardımın yapıldığının altı çizilen açıklamada, "Belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, kaçak sevk durumlarında hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine 572 ila 5 bin 723 lira arasında değişen idari para cezası verildiğine dikkat çekildi.