Süs Bitkileri İhracatı Yüzde 19 Artış Gösterdi

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkileri sektörünün 2010 yılında istikrarlı ihracat artışı ile hedefine emin adımlarla ilerlediğini bildirdi

Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkileri sektörünün 2010 yılında istikrarlı ihracat artışı ile hedefine emin adımlarla ilerlediğini bildirdi.
Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılının ilk dokuz aylık döneminde süs bitkileri ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış göstererek 43 milyon 835 bin 853 dolara yükseldiğini,1-30 Eylül tarihleri arasında bir aylık dönemde ise süs bitkileri ihracatında yüzde 23 oranında artış görüldüğünü bildirdi.
Bağdatlıoğlu açıklamasında, "Bu dönemde asıl artış yüzde 28 artış oranı ile kesme çiçekler ihracatında görüldü. Bu artışın nedeni yaz üretiminin başarılı geçmesi ve Isparta bölgesinde üretimde sağlanan verimlilik artışı oldu. Dış mekan bitkilerinde de ihracatımız özellikle son birkaç yıldır hareketlendi ve son dönemde büyük açılım gösterdi. Bu ürünlerin özellikle Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak'a ihracatı artmaktadır. Eylül ayında özellikle ihracat pazarlarımızdan Hollanda ve Birleşik Krallık'a ihracat artışımız yüzde 45 seviyesinde gerçekleşmiştir. Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişmesine paralel olarak canlı bitkiler ihracatında giderek önem kazanan pazarlarımızdan olan Türkmenistan'a yüzde 45, Azerbaycan'a ise yüzde 30 oranında ihracat artışı sağlanmıştır. Irak'a ihracatımız ise on kat artış göstermiştir" ifadelerine yer verdi.
İthalat girdisi olmadan, ülke ekonomisine doğrudan döviz katkısı sağlayan sektörüdeki artış oranlarının döviz kurlarının düşük olmasına rağmen devam etmesinin, sektörün dinamizmini ortaya koyduğunu vurgulayan Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Bu düşük kurlarda bile ihracat artışı hedefimize ulaşıyorsak, kur politikalarının değişmesi durumunda bu ihracat artışının çok büyük patlama yapacağına inanıyoruz. İhracatımızdaki istikrarlı artışlar, yılbaşında açıkladığımız 60 milyon dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğimizin ispatı niteliğindedir. 2010 yılının son üç aylık döneminde başta yılbaşı sevkiyatları olmak üzere, önemli günler ve fuar katılımları sayesinde ihracatımızda istikrarlı artışın devam edeceğine inanıyor, tüm sektör paydaşlarıyla birlikte verimli bir yılsonu dönemi geçirmeyi diliyorum."