İzmir'de 50 metrelik üst geçit yapılmadığı için 2 bin öğrenci ölümle dans ediyor (Özel)

İzmir'de Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında yapılan tren hattı, adeta kazalara davetiye çıkarıyor. Çiğli ilçesi İstasyonaltı Mahall

İzmir'de Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında yapılan tren hattı, adeta kazalara davetiye çıkarıyor. Çiğli ilçesi İstasyonaltı Mahallesi'ndeki söz konusu yere bir türlü yapılmayan üst geçit, binlerce öğrencinin can güvenliğini tehdit ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa sürdürdüğü ve belediyenin yetkisinde kalan bölgede, bir lise ve bir ilköğretim okulu bulunuyor. Her iki okulda 2 bin 750 öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrenciler, yolun karşısına geçmek için demiryolunu geçmek zorunda kalıyor. Belediye ise üst geçit yapmadığı gibi korkuluk yaparak kazaları önlemeye çalışıyor. Üst geçit olsa 50 metre yürüyerek karşıya geçmek varken öğrenciler. yaklaşık 2,5 km uzaklığa yürümek istemedikleri için bu korkulukları kırarak kendilerine yol açıyor. Bu durum ise adeta ölümle dans etmelerine sebep oluyor.

Muhtemel bir ölümlü kazanın vebalini hiç kimsenin kaldıramayacağını belirten Çiğli İstasyonaltı Mahallesi Muhtarı Adem Sert Çelik, Çiğli'ye Gönül Verenler Kültür ve Dayanışma Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Murat Badal, Bağımsız Diyanet Sen Genel Başkanı Ömer Labçin ileçok sayıda veli ve öğrenci, demiryoluna derhal bir üst geçit yapılmasını istiyor. 20 yıldır bölgede muhtarlık yaptığını, bu demiryolu güzergâhının ise 10 yıldır devam ettiğini aktaran Çelik, "Sadece burası değil, bu hat üzerinde onlarca yer bu şekilde. Şu an için tren seferleri başlamadı. Üst geçit için onlarca başvuru yaptım. Belediye, ihalesinin yapıldığını söylüyor, başka bir şey açıklamıyor. Tren yolu için kamulaştırmalar da yapıldı, hâlâ niye bekliyorlar. İlle de birileri ölmeli mi?" diyor.

Halkla İlişkiler Sorumlusu Badal ise belediyenin üst geçit olarak 300 metre ilerideki köprülü kavşağı gösterdiğini belirtiyor. Kavşağın ise pergel hesaplamasıyla 2,5 km mesafeyi kapsadığını ve çok tehlikeli bir yol olduğunu aktaran Badal, trilyonluk tesis yapılmasına rağmen insan unsurunun gözardı edildiğini vurguluyor.

Çiğli'de belediye tarafından araç trafiği için alt geçitler yapıldığını fakat yaya üst geçitleri olmadığı için bir yılda 13 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Genel Başkan Labçin de, "Anlaşılan o ki belediye, burada da aynı mantığı güdüyor. Önce insana yönelik kısımların yapılması gerekirken en son insan düşünülüyor. Bir öğrencinin ölmesi halinde bunun hesabını belediye başkanı verebilecek mi? Diğer karayolunda 13 kişi yaşamını yitirdi, kimse vicdan azabı çekmedi. İnsan hayatı bu ülkede bu kadar ucuz. Hesap soran da olmadı." şeklinde konuşuyor.

9. sınıfa giden Mücahit Gülay'ın babası Necati Gülay, oğlunun tren yolundan geçmesinden dolayı iki haftadır rahatsızlandığını söylüyor. Servise veremedikleri için oğlunun yürüyerek yolun karşısına geçmesi gerektiğini anlatan baba Gülay, belediye yetkililerinin acilen harekete geçerek demir yoluna bir üst geçit yapmasını istiyor. Öğrenciler de hep bir ağızdan, "Üst geçit istiyoruz!" diye bağırıyor.