Dünya Kıyı Günü Fethiye'de kutlandı

Fethiye'de düzenlenen Dünya Kıyı Günü kutlamalarına katılan Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, kıyılarının korunması

Fethiye'de düzenlenen Dünya Kıyı Günü kutlamalarına katılan Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, kıyılarının korunması için komşu ülkelerle işbirliği yapılacağını söyledi.

Dünya Kıyı Günü etkinlikleri kapsamında Muğla'nın Fethiye ilçesinde Çevre ve Orman Bakanlığı, Fethiye Belediyesi, Su Altı Araştırmaları Derneği ve Turmepa işbirliği ile bir kutlama programı düzenlendi. İnsanlara kıyıların değerinin anlatılması amacıyla her yıl 1 Ekim'de kutlanan Kıyı Günü Fethiye etkinlikleri Fethiye Kültür Merkezi'nde yapıldı. Kutlamalara Özel Çevre Koruma Kurumu Bölge Müdür Yardımcısı Baki Erdoğan, Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve çevreciler katıldı. Kutlamaların ilk bölümünde halk oyunları gösterileri ve Fethiye Belediyesi Bando Takımı'nın mini konseri sunuldu.

Kıyı günü kutlamalarının açılış konuşmasını Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir yaptı. Kıyı gününün önemine değinen İşbilir, bu konuda kendilerine destek olan kurumlara teşekkür etti. Çevre sorunlarının nedenleri hakkında da bilgiler aktaran İşbilir, şehirlerin yetersiz atık su arıtma tesislerini, yeterince önlem alınmayan gemileri ve kıyılardaki çirkin yapılaşmayı buna örnek gösterdi. Fevzi İşbilir, "Atık su arıtma tesislerine önceden gereken önem verilmiyordu. Fakat artık özellikle kıyı şeridinde atık su ve arıtma tesisleri arttı. Daha önce gemiler üstünde de durulmuyordu. 2004-2005 yıllarından sonra Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda önemli çalışmalarda bulundu. Örnek vermek gerekirse Karadeniz'de kıyısı olan 29 il bulunuyor. Bunların tamamına sintine atık alım tesisi kuruldu ve zorunlu hale getirildi." dedi.

KIYI GÜNÜ YUNANİSTAN'LA BERABER KUTLANACAK

İşbilir, önümüzdeki yıldan itibaren Kıyı Günü kutlamalarının Yunanistan'la birlikte yapacaklarını söyledi. Türkiye'deki kıyıların sadece buraya ait olmadığını, komşu ülkelerle ortak kullanılan kıyılar bulunduğunu ifade eden İşbilir, "Özellikle Yunanistan ile birlikte bu konuda ortak adımlar atmak zorundayız. Bu konuda komşumuzla görüşerek kıyı gününü uluslararası bir güne getirmek istiyoruz." dedi.

KAYMAKAM, KÖRFEZ VE LAGÜN İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli ise, konuşmasında tüm bireylerin çevre üzerinde hassasiyetle durması gerektiğini belirttiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Çevrenin korunması için sanayi ile birlikte planlamayı iyi yapmalıyız. Bizim en büyük sıkıntılarımızın başında Fethiye Körfezi ve Ölüdeniz Lagünün temizlenmesi vardır. Bu turizm bölgelerimizin temizlenmesini Çevre ve Orman Bakanlığı ile genel müdürümüzden talep ediyoruz." dedi.