Bursa'nın İhracatını Otomotiv Sırtladı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 2010 yılı ilk 9 aylık döneminde, ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırarak Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci ihracatçı birliği oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 2010 yılı ilk 9 aylık döneminde, ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırarak Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci ihracatçı birliği oldu. Uludağ İhracatçı Birliği Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, "Geçen yılın aynı dönemine göre 9 aylık süreçte bir artış yaşansa bile, mevcut döviz rakamlarıyla ihracatçı nereye kadar direnir bilemiyorum" dedi. Bursa'daki ihracatın yüzde 86'sı otomotiv sektörü vasıtasıyla gerçekleşti.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği, eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. 5 ihracatçı birliğin yer aldığı UİB'de eylül ayı ihracatında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8'lik bir düşüş yaşanarak 1 milyar 518 milyon 809 bin 130 dolar rakamına ulaşıldı. Geriye dönük 1 yıllık ihracat ise yüzde 11 artışla 13 milyar 582 milyon 25 bin 535 dolar oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ İLK SIRALARDA YER ALDI
UİB bünyesinde yapılan ihracatta ilk sırayı Almanya alırken; Fransa, İtalya, İngiltere ve Rusya sırasıyla Almanya'yı takip etti. Özellikle Rusya'ya yapılan ihracatta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 144 artış sağlandı.
İhracat rakamlarına yönelik bir değerlendirme yapan UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, aşırı değerli Türk lirası ve doların bulunduğu seviye nedeniyle ihracatçıların çok zor günler geçirdiğini söyledi. "Geçen yılın aynı dönemine göre 9 aylık süreçte bir artış yaşansa bile, mevcut döviz rakamlarıyla ihracatçı nereye kadar direnir bilemiyorum" diye konuşan Şankaya, ihracatçı için rekabet edilebilir koşullar sağlandığı takdirde ihracat rakamlarının çok daha artacağını ifade etti.
Şankaya, "Gerek UİB ihracatı, gerekse de Türkiye geneli ihracatı, Türk ihracatçısının gerçek performansını yansıtmıyor. Döviz kurları olması gereken noktada olsaydı bugün çok daha farklı rakamları konuşuyor olabilirdik" dedi.

OTOMOTİV SIRTLADI
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 1 milyar 309 milyon 133 bin 882 dolarlık ihracatıyla ilk sırada yer aldı. OİB en fazla ihracatı yaklaşık 238 milyon dolar ve yüzde 42'lik artış ile Almanya'ya gerçekleştirdi. Diğer en fazla ihracat yapılan 3 ülke ise Fransa, İtalya, İngiltere oldu.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık bir artış sağlayarak 72 milyon 373 bin 798 dolar oldu. UTİB'in en fazla ihracat yaptığı ülke de yaklaşık 7.5 milyon dolar ile Rusya Federasyonu olarak gerçekleşti. Almanya ve İran ise sırasıyla bu ülkeyi takip etti.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 gibi yüksek oranlı bir artış sağladı. UHKİB ihracatı bu artış oranı ile 42 milyon 445 bin 446 dolar oldu. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülke Almanya olurken; bu ülkeyi sırasıyla İngiltere ve İspanya izledi.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) eylül ayı ihracatında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk bir düşüş yaşanarak 16 milyon 922 bin 817 dolar rakamına ulaşıldı. En fazla ihracat yapılan 3 ülke ise Hollanda, Almanya ve İngiltere olarak sıralandı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) de geçen yılın aynı dönemine göre ihracatında düşüş yaşanan birliklerden biri oldu. UYMSİB ihracatı yüzde 18'lik düşüşle 13 milyon 837 bin 212 dolar seviyesinde kaldı. Birliğin Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke ise sırasıyla Almanya, Hollanda, İngiltere oldu.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2010 yılı Eylül ayında 64 milyon 95 bin 975 dolar olarak gerçekleşti.