Heron için 11 Ocak'ta İsrail'e heyet gidecek

Yılan hikâyesine dönen insansız hava aracı Heron'larda mutlu sona yaklaşıldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'den bir heyetin sözleşmeyi nihayete erdirmek için 11 Ocak'ta İsrail'e gideceğini duyurdu.

Gönül, gecikmeden dolayı doğan cezanın da İsrail'den tahsil edileceğini bildirdi. Kesilecek cezayla ilgili kesin rakamın müzakerelerden sonra ortaya çıkacağını aktaran Gönül, sözleşmede öngörülen performanstan taviz vermelerinin mümkün olamayacağını vurguladı. Krize dönüşen Heron projesinde, 2004 yılında çıkılan ihale sürecinde İsrail'den 183 milyon dolar bedelle 10 adet insansız hava aracı (İHA) alınacaktı. Fakat İsrail'in Heron'ları istenilen yüksekliğe çıkamadı ve şartnamede yer alan havada kalma süresini gerçekleştiremedi.

Savunma Sanayi İcra Komitesi, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un katılımıyla toplandı. Toplantının ardından bilgi veren Bakan Gönül, A400M askeri nakliye uçağı projesinin iptalini arzu etmediklerini de söyledi. Avrupalı Airbus'ın, Türkiye'nin 10 uçak almayı planlayarak ortak olduğu A-400 projesinden vazgeçebileceği öne sürülmüştü. Projenin iptal sebebi olarak toplam 180 uçaktan 60'ının alıcısı ve projenin en büyük ortağı konumundaki Almanya'nın, A-400 için yeni yatırıma yanaşmaması gösteriliyor. 20 milyar Euro'luk yatırımla yola çıkılan projede, teslimdeki gecikmeyle ortaya çıkan maliyet artışı yüzünden şirket, ortaklardan 5 milyar Euro'nun üzerinde ek yatırım talep etmişti. A400M projesinin çok önemli bir proje olduğunu belirten Gönül, ortak ve satın alma taahhüdünde bulunan ülkelerin alım adedini düşürmelerinin doğru olmayacağı görüşünde olduklarını kaydetti. Gönül, bu projede, TBMM'nin kendilerine verdiği tavan fiyat sınırını aşmayacaklarını sözlerine ekledi.