Kremlin: Lenin'in toprağa verilmesini gelecek nesillere bırakalım

Kremlin idaresi, Bolşevik devrimi önderi ve eski SSCB kurucusu Vladimir Lenin'in toprağa verilmesi konusunun gelecek nesillere bırakılmasını önerdi.

Son günlerde Lenin'in mozolesi konusu iktidar ve Komünist partisi arasında sert tartışmaya neden olmuştu. Rusya Ortodoks Kilisesi başta olmak üzere bazı sivil toplum örgütleri, Lenin'in toprağa verilmesini talep ederken, Komünist Partisi öncülüğündeki sol gruplar buna karşı çıkıyor.

Rus İnterfaks ajansına konuşan Devlet Başkanlığı İdari İşler Müdürü Vladimir Kojin, Kızıl Meydan'da bu yıl içinde tamir ve tadilat çalışmalarına başlayacaklarını belirtti. Lenin mozolesinin kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kremlin üst düzey yetkilisi, "Lenin mozolesinin kapatılması konusu şuanda gündemde yok. Bu konu basında sık sık gündeme getirilerek tartışılıyor. Bizim bu konuya yanıtımız çok basit: Kimse bugün Lenin mozolesini kapatılması ve Lenin'in Kremlin duvarları önünde toprağa verilmesi konusunu masaya yatırmaya hazırlanmıyor." dedi.

KONUYU GELECEK NESİLLERE BIRAKALIM

Günümüzde Rusya toplumunun Lenin'in toprağa verilmesi konusuna sıcak bakmadığını ima eden Kojin, "Zamanı gelecek ve bu konunun ele alınması kendiliğinden ortaya çıkacak. Ama bence bugün bu konuyu tartışmaya bile açmamak lazım. Ahlaki ve siyasi açıdan bu konu günümüzün konusu değil." diye konuştu.

Daha önce Komünist Partisi, Rusya Ulusal Marşı'ndan Allah'ın adının çıkarılması için çalışmalar başlatınca Başbakan Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya'dan sert tepki gelmişti. Birleşik Rusya yöneticilerinden Andrey İsayev, Komünist Parti'nin milli marşta değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı önerisinin Duma'ya sunulmasını engelleyeceklerini belirterek, "Ortak değerlerimizle ilgili tüm partiler aynı saygılı duruşu sergilemeli. Siyasi partiler ülkenin ulusal çıkarlarına yönelik girişimlerde bulunmamaları ı gerekiyor. Eğer Komünist Parti, bu konuyu Duma'ya getirirse, biz de Lenin'in mozoleden çıkarılarak toprağa gömülmesini gündeme getiririz." demişti. Bunun üzerinde Komünist Parti üst düzey yetkilisi Vadim Solovyov, "Lenin'in toprağa gömülmesi ülkede halk referandumuna yol açar. Bu o kadar ciddi bir konu ki, bunu ancak referandum çözebilir. Biz bu tartışmadan korkmuyoruz. Referandumu da kesinlikle kazanırız. Bu durum Kremlin ve Başbakanlık için siyasi krize neden olur. İdeolojik konuların kurgusunu yapmak toplumun paralanmasına neden olur." diye karşılık vermişti.