Tren kazası kurbanı makiniste gözyaşı

Bilecik'te dün dizel lokomotif tarafından çekilen yolcu treninin duran trene çarpması sonucu meydana gelen kazada yaşamını yitiren makinist Hikmet Koşay (46), 29 yıldır görev yaptığı Eskişehir Tren Garı'nda düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Tren kazası kurbanı makiniste gözyaşı
Bilecik'in Vezirhan beldesinde dün dizel lokomotif tarafından çekilen yolcu treninin duran trene çarpması sonucu meydana gelen kazada yaşamını yitiren makinist Hikmet Koşay (46), 29 yıldır görev yaptığı Eskişehir Tren Garı'nda düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Törende Koşay'ın 5 yıl önce evlendiği öğretmen eşi ile yakınları gözyaşlarına boğuldu. Törene katılan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Kırmızı ışık ihlali gözüküyor. Ayrıca, tren kontrol sisteminin de iptali gözüküyor" dedi.

"BİZİ NASIL BIRAKIP GİTTİN"
Bilecik'in Vezirhan beldesi yakınlarında meydana gelen tren kazasında hayatını kaybeden makinist Hikmet Koşay için ilk tören 29 yıldır görev yaptığı Eskişehir Tren Garı'nda gerçekleştirildi. Saat 11.00'de makinistin cenazesinin ambulansla gara getirilişi sırasınad sabah erken saatlerden itibaren garda bekleyen meslektaşları, demiryolu çalışanları ile VIP salonunda bekleyen öğretmen eşi Hülya Koşay, annesi Necmiye, babası Sadettin, kardeşleri Berrin ve Rıdvan Koşay ve yakınları gözyaşlarına boğuldu. Koşay'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, yolcu peronlarının bulunduğu alanda katafalka konuldu. Eşinin tabutu başında gözyaşı döken Hülya Koşay ile yakınları, arkadaşları tarafından güçlükle sakinleştirildi. Koşay, "Öldüğüne inanmıyorum. Bizi nasıl bırakıp gittin" diyerek kocasının tabutuna el salladı. Hülya Koşay, ''Ölmedi, öldürüldü'' diye bağırdı. Acılı anne Necmiye Koşay, cenaze törenine tekerlekli sandalye ile katıldı. Cenazede gözyaşı döken yakınları ise "Cansu şimdi ne olacak? Cansu gel baba baba yapardı. Şimdi ona kim gelecek?" diyerek gözyaşı döktü. Burada yapılan duadan sonra, makinistin Türk bayrağına sarılı tabutu başta TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman olmak üzere arkadaşları tarafından omuzlara alınarak ambulansa taşındı. Makinist için Işıklar Mahallesi'ndeki Işıklar Camisi'nde kılınan cenaze namazından sonra, Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlık'ta toprağa verildi.

"KIRMIZI IŞIK İHLALİ GÖZÜKÜYOR"
Eskişehir Tren Garı'ndaki tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Çok üzgünüz. Kaza bizi iki türlü yaraladı. Bir kazanın olması, bir de arkadaşımızın vefat etmesi bizi üzdü. Sinyal sistemine uyumda bir sıkıntı var. Bunu inceliyoruz. Kazayla ilgili inceleme devam ediyor. İlk incelemede sinyalizasyon sisteminde önemli bir sıkıntı görmedik. Kaza ile ilgili rapor hazırlanıyor. Kırmızı ışık ihlali gözüküyor. Ayrıca, tren kontrol sisteminde de bir iptal gözüküyor. Ne oldu, nasıl oldu. İnceleme sürüyor. Diğer makinistler gözaltında. Onlarla da ilgileniyoruz. Onlara da 'geçmiş olsun.' Hiçkimse isteyerek kaza yapmaz. Yani bir ihlal gözüküyor" dedi.

"ÖLEN MAKİNİST HATASIZ KUSURSUZDU"
Karaman, "Rahmetli Hikmet Bey, hatasız ve kusursuz bir makinisti. Bir yanlış anlama var. Duran trenin makinisti ve hiçbir hatası, kusuru olmayan bir makinist" dedi. dedi.

LAVABODA YÜZÜNÜ YIKIYORDU
Arkadaşları, kazanın nedeninin kesin olarak belirlenmesini istediklerini belirterek, "Arkadaşımız tren durduktan sonra trenin birinci vagonundaki lavaboda yüzünü yıkıyormuş. Lokomotifte olsa trenden atlar ve bugün hayatta olurdu" dediler.

Emekliliğini hak etmesine rağmen çalıştığı belirtilen Hikmet Koşay'ın 8 aylık Cansu adında bir kızı bulunuyordu. TCDD'de 1982 yılında yardımcı makinist olarak göreve başlayan Koşay'ın, 1992'den itibaren makinist olarak çalıştığı bildirildi.