Chikungunya virüsüne aşı

Amerikalı bilim adamlarının chikungunya virüsüne karşı geliştirdiği aşı, makak maymunları ve fareler üzerinde etkisini gösterdi.

Gary Nabel ve ekibinin, diğer aşılardan farklı olarak, hastalık yapma etkisi ortadan kaldırılan virüsten değil, virüsün dışındaki ince protein kılıfından geliştirdiği aşı makaklarda antikor gelişmesini sağladı.

Aşının ardından maymunların virüsten nasıl korunduğunu daha iyi anlamak için antikorlar bağışıklık sistemi zayıf olan farelere aktarıldı. Fareler de virüsten antikorlar sayesinde korundu.

Nature Medecine dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, bu aşının insanlarda güvenli ve etkili olacak bir aşının geliştirilmesine ışık tuttuğunu belirttiler.
Chikungunya virüsü Asya'da yaşayan “aedes albopictus sineği” tarafından bulaşan, yüksek ateşle seyreden, kanamalı bir hastalık. Hastalık insana bulaştığında kas, eklem ve baş ağrısı ile burun, dişeti ve iç organlarda kanamalarla kendini gösteriyor. Ağrılar aylarca hatta yıllarca sürebiliyor.

Virüs ilk kez 1952'de Tanzanya'da görüldü. 2005'te Hint Okyanusu'ndaki Fransa'ya bağlı La Reunion adasındaki salgından 266 bin kişi etkilendi, hastalıktan 250 kişi öldü. 2005'ten bu yana salgın 18 ülkeyi etkiledi.