Kanadoğlu'na Vaymar dersi

Habertürk'te Balçiçek Pamir'in sunduğu 'Karşıt Görüş' programına konuk olan Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can ile Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu anayasa üzerine canlı yayında tartıştı.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Anayasa Mahkemesi Raportörü 'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' (Demokrat Yargı) kurucu üyesi ve Eşbaşkanı Osman Can karşı karşıya geldi. Yeni anayasanın tartışıldığı programda zaman zaman da söz düellosu yaşandı. İkili arasında en büyük tartışma Vaymar konusunda oldu.

Sabih Kanadoğlu'nun tek parti sultası tanımlaması, Yürütmenin Cumhurbaşkanı'nın Meclis Başkanı'nın seçtiğini, Yasama'nın yürütmeyi denetlemesi gerekirken Yürütmenin Yasamayı denetlemeye çalıştığını Vaymar örneği üzerinden anlatmasına Osman Can karşı çıktı ve Kanadoğlu'nu Vaymar hakkında hiçbir şey bilmemekle suçladı.

Can, " Siz Vaymar hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Vaymar'daki kurumların rolü hakkında hiçbir bilgiya sahip değilsiniz, Siz Vaymar'da Nasyonel Sosyalizmin nasıl iktidara geldiği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz 1960 yılından bugüne kadar gelen klişelerle konuşuyorsunuz" dedi ve Vaymar'da olanları anlattı. Kanadoğlu, Osman Can'ı kendisine hitap şekline tepki gösterdi.

İŞTE SABİH KANADOĞLU İLE OSMAN CAN ARASINDA GERGİNLİĞE KADAR VARAN TARTIŞMA

İkili arasında daha sonra HSYK'ya karşı Osman Can'ın kurucusu olduğu Demokrat Yargı tartışması yaşandı. Kanadoğlu, yargının demokrat olmayacağını ifade ederken Osman Can Avrupa ve gelişmiş ülkelerdeki yargı düzenlemelerini tek tek örnek göstererek anlattı.

WİKİPEDİA'DA WEİMAR CUMHURİYETİ

Weimar Cumhuriyeti (Weimarer Republik) 1919 ile 1933 arasında Almanya'yı yönetmiş olan cumhuriyetin adıdır. Bu dönem Alman tarihinde Weimar Dönemi diye bilinir.

Cumhuriyet ismini, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılınması sonucu, lavedilen Alman monarşisi yerine, milli meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentinden alır. Ancak cumhuriyet o dönemde hala kendini “Deutsches Reich” Alman İmparatorluğu olarak adlandırıyordu.

Almanya'da liberal bir demokrasiyi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların olduğu bir döneme rastgeldi ve Adolf Hitler'in Nazi Partisi'nin iktidara gelmesiyle sona erdi. Aslında teknik olarak 1919 Anayasası II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar yürürlükten kaldırılmadı. Ancak 1933 yılındaki Nazi Hükümeti düzenlemeleri, tipik “demokratik” sistemin mekanizmalarını tahrip etti, o yüzden 1933 Weimar döneminin sonu olarak kabul edilir