İran'dan 'ortak pazar oluşturalım' çağrısı

İran'ın AHVAZ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rahman Soleymani, Irak, Fas, Körfez ülkeleri ve Orta Asya'yı kapsayan 500 milyon kişilik pazarı Türkiye'nin İran ile birlikte değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ve İran arasındaki ticari münasebetleri geliştirmek için Bursa'ya gelen 27 kişilik İran heyeti, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret etti. Düzenlenen törende konuşan AHVAZ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rahman Soleymani, yeni dönemde uluslararası faaliyetlerle yeni bir sürecin başladığını belirtti. İki ülke arasında geçtiğimiz aylarda yapılan ticaret şurası sonrası İran'dan Türkiye'ye 490 kişilik bir heyetin, Türkiye'den İran'a ise 275 kişilik heyetin gelerek temaslarda bulunduğunu ifade eden Soleymani, "Ortak pazarlarda ortak çıkarlar doğrultusunda çalışmalar yaparak pazarlar canlanacaktır. Günümüzde rekabet şartları zorlaştı. Yeni pazarlar kurmak ve yeni hedefler doğrultusunda çalışıyoruz. Aramızda 500 milyon insanı kapsayan bir pazar bulunuyor. Irak, Fas, Körfez ülkeleri ve Orta Asya'yı kapsayan bu alanı değerlendirmeliyiz. Muhakkak bu çalışmaları devletler ve diplomasi desteklemelidir. İlişkilerin gelişmesi için iki ülkenin liderleri de iradelerini ortaya koyuyor. Yaptığımız bu toplantıyı ticari şuranın bir hareketi olarak görelim. Ortak yatırım, ortak fon uygulamasına geçelim. Serbest ticaret bölgeleri dışında ticaret bölgeleri de oluşturalım. Ortak pazarda kalıcı olabilmek için buralara iki taraftan da yatırımcılar gelmeli" dedi.

"DEMİR YOLU ULAŞIMI İKİ ÜLKEYE KATKI SAĞLAR"
BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ise iki ülke arasındaki tarihi münasebetlerin yanında birçok ortak noktalar olduğunu vurgulayarak, "Sınır komşusu olan iki ülke arasında önemli bağlar bulunmaktadır. Ticari hacimleri ise istenilen seviyede değil. Tarihi ve kültürel zenginlikler öne çıkarılarak ülke zenginliklerine katkı koymalıyız. Demir yolu ulaşımının sağlanması ve nakliyecilerin çektiği sıkıntıların giderilmesi iki ülkeye katkı sağlar. Bankacılık sisteminin de İran'da tam işlememesi bizi zor durumda bırakmaktadır. Fakat kendi içimizdeki güven duygusuyla bankacılık sistemi kısmen de olsa sağlanıyor" diye konuştu.

İran'ın Hüzistan eyaletinin 4,5 milyonluk nüfusuyla ülkenin güneybatısında bulunduğunu anlatan Hüzistan Valisi Seyed Jefer Hijazi, şehrin yaz ve kış turizmi için cazibe merkezi olduğunu kaydetti. Şehrin üretimi hakkında da bilgi veren Hijazi, 3 bin yıldır şeker kamışı üretimi yapıldığını, yılda 1 milyon ton da üretim gerçekleştirildiğini anlattı. Hüzistan'ın önemli bir doğalgaz ve petrol kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayan Hijazi, "İran'ın yüzde 86 doğalgaz ihtiyacı Hüzistan'dan karşılanıyor. Yatırım için önemli bir yer. Ayrıca sahip olunan 6 liman ile ulaşım da rahatça sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.
İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseynpour ise, iki ülkenin de 400 yıldır ekonomik ilişkilerde yetersiz kaldığını söyleyerek, "Barış dışında iki ülke arasında hiçbir çalışma yapılamadı. İstanbul Başkonsolosu'yken 350 milyon dolar olan ticaret hacmini görev yaptığım süre içinde 5 milyar dolara çıkardık. Gördüğünüz gibi bu hedeflere ulaşmak mümkün. Ankara Büyükelçisi olduğum da ise bu hedefi 20 milyar dolar olarak belirledik ve bu orana ulaşacağız" dedi.