Cezaevi ziyaret yasağı kısıtlandı

TBMM İnsan Hakları Komisyon üyesi vekillerin cezaevi ziyaretlerine kısıtlama gelince tepki de gecikmedi.

Ceza ve tutukevlerinde milletvekillerinin inceleme amaçlı ziyaretlerine yönetmelik değişikliği ile kısıtlama getirilmesi Ersin'i rahatsız etti.

Yarın için ziyaret programı yapan CHP'li İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ahmet Ersin, tepki gösterdi.

BUGÜN YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, komisyon kararı olmadan ve herhangi bir yerden özel bir izin almadan cezaevlerini ziyaret edip, tutuklu ve hükümlüler ile görüşebiliyor ve inceleme yapabiliyordu. Ancak bugün Resmi Gazetede yayınlanan bir yönetmelik değişikliği ile bu durum değiştirildi.

VEKİLLERE DE KISITLAMA
Vekillerin ziyaretleri; Komisyonun karar alması ve sonrasıda ilgili savcılıklardan izin alınması yöntemi ile yapılması koşuluna bağlandı. Bu durumda komisyon üyesi olsa dahi milletvekillerinin bu tür inceleme ziyaretlerine kısıtlama getirilmiş oldu.

HABERAL'I ZİYARET EDECEKTİ
Karar bugün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin, yarın İstanbul'da bu tür bir ziyarete hazırlanmıştı. Ersin yarın Ergenekon davasından tutuklu Malatya İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu'nu ve Başkent Üniversitesi eski rektörü Mehmet Haberal'ı ziyaret edecekti. Her iki tutukluyla da hasta oldukları için mahkum koğuşunda ziyaret gerçekleşecekti.

ENGELLİYORLAR
Ziyaret öncesi bu sabah yönetmelik değişikliği ile karşılaşan Ersin, ziyaretlerini gerçekleştirme imkanını yitirdi. İNTERNETHABER'e konuşan Ersin, "Komisyon kararı olamaz. Çünkü komisyonunn toplanıp böyle bir karar alması gerek. Bugün bunun fiilen imkanı yok. Adalet Bakanını aradım yurt dışında. Müsteşarına ulaşılmıyor. TBMM Başkanı ile görüştüm. Müsteşar ile o konuşacak. İstanbul Vumhuriyet Başsavcısı, Beyoğlu ve Silivri cumhuriyet savcıları ile konuştum. Çözüm bulamadım. Her yerde karşıma bu yeni yönetmelik değişikliği çıkıyor. Ancak ben yarın gideceğim ve ziyareti yapmayı deneyeceğim. bizim görüşmemizi engellemeye çalışıyorlar. Eğer görüştürmezlerse orada açıklama yapıp tepkimi ortaya koyacağım" dedi.


İŞTE YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ


HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN ZİYARET EDİLMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK
MADDE 1 – 17/6/2005 tarihli ve 25848 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Resmî ya da özel kurum ve kuruluşlar, heyet hâlinde veya bireysel olarak ceza infaz kurumlarını ziyaret edebilmek ve hükümlü ve tutuklularla görüşebilmek için Bakanlıktan izin almak zorundadır. Bilimsel araştırma yapanlarla görsel ve yazılı basın mensupları hakkında da bu hüküm uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilgili komisyonlarında görevli başkan ve üyelerin ceza infaz kurumlarına yapacakları ziyaretler hakkında bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinde belirtilen usul ve esaslar uygulanır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 40 – Milletvekillerinin, ceza infaz kurumlarındaki yaşam şartlarını yerinde görerek tespitlerde bulunmak, inceleme yapmak veya hükümlü ve tutuklular ile görüşmede bulunmak amacıyla yapmış oldukları istemler, ceza infaz kurumu idaresine bilgi vermek koşuluyla yerine getirilir. Milletvekilleri, hükümlü ve tutuklularla açık ziyaret şeklinde görüşebilir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Üçüncü Kısım Beşinci Bölüm, Dördüncü Kısım Dördüncü ve Beşinci Bölümleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan suçlardan tutuklu ve hükümlülerin milletvekilleri tarafından ziyaret edilmelerinde Bakanlığın yazılı izni aranır.
Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlüler ile barındırıldıkları bölümler, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve diğer komisyonların başkan ve üyeleri ile yanlarında bulunan görevliler tarafından komisyon kararı ve görevleri çerçevesinde ziyaret edilebilir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.