Trabzon Emniyeti'nden tutacak projesi

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği, Trabzon Belediyesi'ne ait 39 adet otobüsteki tutacaklara yerleştirdikleri 24 farklı mesaj ile vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyor.

Suç işlenmeden veya işlendikten sonra vatandaşların polise en kısa sürede bilgi vermesini amaçlayan Trabzon Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği Trabzon’da camilerin şadırvanlarına, hastanelere ve toplumun yoğun olduğu bölgelere çeşitli uyarı yazılarının yanı sıra belediye otobüslerinde tutacaklara yerleştirdikleri uyarılar ile vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyor. İlk olarak 2008-2009 yılları arasında başlatılan “Bu tutacak çok tutacak” projesi ile bugüne kadar 100 bin kişiye ulaşılırken, otobüslerdeki tutacaklarda bulunan uyarı yazılarından dikkat çekenleri ise şunlar:

“Eşyalar mağaza, market, dükkan ve benzeri yerlerde satılır. Elden satılan eşyaların hırsızlık veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir ve fiyatları caziptir. Bilmeyerek de olsa çalıntı mal satın almanın suç olduğu unutulmamalıdır. Çaldığını satamayan hırsız bir daha çalmaz.
Alt katlar için pencere ve balkon kapılarınıza parmaklık yaptırınız. Ancak bu üst katlara tırmanacak şekilde olmasın. Pencereniz yüksekte ise yakınlarına tırmanılabilecek malzeme bırakmayınız. Suç oluşmadan önlemek tedavi etmekten, daha iyidir (şüphelendiğiniz kişi yada kişileri ücretsiz olan "155 polis imdat" hattını arayarak bildiriniz.)Polise yardımcı olmak, kamu düzenine katkıda bulunmaktır.

Eğer siz çözümün bir parçası olmayı reddederseniz o zaman sorunun bir parçası olursunuz yada sorunun tehdidi altında yaşamayı kabul etmiş olursunuz. Evinizde silah bulundurmak durumunda iseniz iyi muhafaza ediniz. Herhangi bir kazayı önlemek açısından gerekli olan bu tedbir eve giren hırsızın silahtan faydalanarak size bir kötülük yapmasına da engel olacaktır. Sorunun değil çözümün bir parçası olalım! Size bir telefon kadar yakınız. Herkesin vicdanı kendi polisidir. Polis ancak vicdanı olmayanların karşısındadır.

İkametten meydana gelen hırsızlık olaylarının azaltılması için yaşadığınız çevrede komşuluk ilişkilerini geliştirin. Daha huzurlu bir ortamda yaşamak için komşularınız ile birlikte suç ile ve suçlular ile mücadeleye katılın. Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onlarında sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız.

Eğer kendi daireniz ile apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise zilinizi çalıp makul olmayan bir sebep ile içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayınız, aynı şekilde sizin zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar içinde kapıyı açmayınız. Polise tanık olarak yardımcı olun! Birgün sizinde tanıklara ihtiyacınız olabilir. Lütfen giriş kapılarını kapalı tutalım! Evinizi tatil veya iş seyahati gibi sebeplerle uzun süreli terk ettiğinizde güvenilir bir komşunuza anahtar bırakıp kapınızın önünde veya posta kutunuzda biriken gazete, mektup, fatura ve benzeri evrakların hırsızlara davetiye olacağından komşularınıza bunları almalarını ve evi kontrol etmesini tembih ediniz, gerektiğinde sizi nerede bulabileceğini bildirin. Unutmayınız ki hırsızlar tatil yapmazlar.

Hırsızların karanlık veya loş ışıklı yerlerden hoşlandığını unutmayınız. Ev ve işyerlerinin, sokak, bahçe ve merdivenlerinizin, özellikle hırsızın girişi için elverişli olan yerlerin mutlaka ışıklandırılmış olmasına özen gösteriniz. Size yardımcı olabilmemiz için, lütfen bize yardımcı olun. Zor gününüzde sizin güvenliğiniz için varız, gerektiğinde bir telefon kadar yakınız.
Unutma görmezsen, duymazsan, söylemezsen seninde başına geldiğinde görmez, duymaz ve söylemezler. Mutluluğa kurşun sıkma! Trafikte önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz. Çocuğuna trafik kurallarını öğretmeyen anne ve babanın göz yaşı kurumaz.
Emniyet kemeri tekerlekli sandalye kadar bağlayıcı değildir.
Emniyet kemeri ücretsiz hayat sigortasıdır.”