Balık oltaları hayvanları tehdit ediyor

Balıkçıların gelişi güzel çevreye attıkları balık oltalarının, kedi ve köpeklerin sağlığını tehdit ettiği öğrenildi.

Türkiye'nin en gelişmiş hayvan hastanelerinden birine sahip olan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne getirilen kedi ve köpeklerin önemli bir kısmının balık avlamada kullanılan olta yuttuğu belirlendi. Özellikle denize kıyısı olan, gölet ve barajlarında balıkçılık yapılan Antalya, Isparta, Nevşehir, Karaman, Niğde, Mersin ve Adana gibi illerden Selçuk Üniversitesi'ndeki hayvan hastanesine getirilen kedi ve köpeklerin yuttuğu oltalar yapılan ameliyatla midelerinden çıkartıldı.

SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Güzelbekteş, balıkçılıkla ilgilenen kişiler tarafından unutulan, atılan oltalara sinen balık kokusu nedeniyle kedi ve köpekler tarafından yutulduğunu söyledi. Güzelbekteş, "Bize hayvan sahipleri daha çok kusma şikâyetiyle geliyor. Biz de hastanemizde röntgenlerini çekiyoruz. Çekilen röntgenlere bakıldığında hayvanların midesine yerleşen oltalara rastlanıyor. Endoskopi yöntemiyle oltaları çıkartıyoruz. Bu tür şikâyeti olan hayvanların sayısı hiç de az değil." dedi.

HAYVANLAR NARKOZLA UYUTULUYOR

Endoskopi yapılacak hayvanların acı çekmemesi ve rahatlamaları için genel anestezi uygulanıyor. Böylelikle hayvanlar bir saatliğine uyutuluyor. Yarım saat süren endoskopi işleminin ardından hayvanların ayılması bekleniyor. Hasan Güzelbekteş, kedi ve köpeklerin midelerinden cisimlerin mutlaka çıkarılması gerektiğini anlattı. Aksi halde hayvanın midesinde yırtılmalara, bağırsaklarında da komplikasyonlara yol açacağını dile getiren Güzelbekteş, "Balıkçılarımız çevreye ve hayvanlara karşı daha duyarlı olmalı. Hayvanlar da bu dünyanın bir parçası." uyarısında bulundu.