IMF anlaşmasının artı ve eksileri

Başbakan Erdoğan dün bir basın toplantısında “IMF ile olan görüşmeler büyük ölçüde şu anda aşılmış noktada. Bu konuyla ilgili olarak, artık gün, hafta... Bu iş burada çözülecektir diye düşünüyorum ve arkadaşlardan cevap bekliyorum” demiş.

IMF anlaşmasının artı ve eksileri
  Tam da bu gü ; nlerde bir grup &ldquo ; Neden işsizlik yü ; zde 16 ' ya , kü ; ç ; ü ; lme yü ; zde 6 ' ya , ü ; retim ve ihracatta yü ; zde 30 ' ları aşan dramatik dü ; şü ; şlere varmadan bu anlaşma neden imzalanmadı?&rdquo ; diye soruyor . &ldquo ; Madem bu haltı yiyecektik , neden şimdiye kadar direndik?&rdquo ; diyorlar .

Diğer bir grup ise &ldquo ; Bizim bilmediğimiz bir felaket mi geliyor da hü ; kü ; met bir anda rotayı IMF ' ye ç ; evirdi?&rdquo ; diye soruyor . Aç ; ılımlardaki başarısızlıklar mı , ister erken ister normal olsun seç ; im sath-ı mahaline girilmiş olması mı bunda etkili bilinmez ancak son zamanlarda piyasalarda konuşulan , Başbakan ' ın bazı konularda ' nihayet ' ikna olduğu . . . Bir IMF anlaşmasıyla , Orta Vadeli Program ' da ( OVP ) aç ; ıklanmış olan 2010 yılı yü ; zde 3 . 5 ve 2011 yılı yü ; zde 4 olan bü ; yü ; me hedeflerinin yü ; zde 1-1 . 5 arasında iyileştirilebileceğine Başbakan ' ın artık kanaat getirmiş olması anlaşmanın ö ; nü ; nü ; aç ; mış gö ; rü ; nü ; yor .

Acaba Başbakan ' ın hesabı seç ; ime kadar IMF ' nin parasıyla bü ; yü ; meyi ' sıç ; ratmak ' ve bu sayede de son gü ; nlerde sıkç ; a sö ; z edilmeye başlanan oy kaybını telafi etmek mi? Gö ; receğiz . . .

&ldquo ; IMF bizim şartlarımızı kabul etti de , biz ondan sonra anlaşmayı imzaldık&rdquo ; diye halka anlatılacak olsa da IMF ' nin G-20 tarafından kü ; resel kriz sonrası kendisine verilmiş olan &ldquo ; ufak tefek ( ! ) sorunlu ü ; lkeleri ayak altından ç ; ekme&rdquo ; misyonu gereği anlaşmaya ç ; oktan hazır olduğu da bilinen bir gerç ; ek .

Peki bize ne getirecek bu anlaşma derseniz?

Devlet Bakanı Aİl Babacan ' ın da dile getirdiği ü ; zere iki yıllık bir anlaşma ( bü ; yü ; k ihtimalle ihtiyari stand-by ) ile 15-25 milyar dolarlık bir kaynak gelmesi muhtemel . 750 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip Tü ; rkiye iç ; in bu kadar ' cü ; zi ' bir kaynağın parasal ö ; neminden ç ; ok sağlayacağı kredibilite ö ; nemli . Bu sayede hem daha ucuz , hem de daha uzun vadeli borç ; lanabileceğiz .

Doğrudan yatırım ya da portfö ; y yatırımlarının artması ; ki araya yepyeni not artışları da girecek olursa rakamlar ç ; ok daha fazla artacaktır ; kurları aşağı ç ; ekecektir . Bö ; ylelikle enflasyon konusunda Merkez Bankası ' nın pek fazla bir sorunu kalmayacaktır . 2010 yılı iç ; in faizleri dü ; şü ; r ( e ) mese bile daha uzun sü ; re cari seviyelerde tutabilecektir . Dolar/TL kurunun ilk aşamada 1 . 4250 ' ye kadar gerilemesi mü ; mkü ; n gö ; rü ; nü ; yor .

Anlaşmanın istenen etkiyi yaratabilmesi iç ; in IMF ' den gelecek kaynağın Merkez Bankası yerine Hazine ' ye girmesi gerekir . Bö ; ylelikle yü ; zde 99 . 5 olarak planlanan iç ; borç ; ç ; evrilme oranı yü ; zde 90 ' ların altına ç ; ekilebilecek , buradan serbest bırakılan likidite ile bankacılık sistemi reel ekonomiye kaynak aktarabilecektir . Bir yandan Hazine ; faizler daha fazla yü ; kselmeden cari seviyelerden borç ; lanırken , ö ; zel sektö ; r de cazip koşullarda finansman sağlayabilecektir .

Anlaşma bü ; tç ; enin giderler tarafına disiplin getirirken , artan gü ; mrü ; k vergileri ve olumlu beklentiler sayesinde vergi tahsilatlarındaki artışlarla gelir tarafında da rahatlayacaktır .

' Hiç ; mi olumsuz tarafı yok bu anlaşmanın? ' diyebilirsiniz .

Politik olarak IMF ' ye yine muhtaç ; olmanın aczini bir yana bırakırsak , ilk aşamada kurlardaki gerileme 2005-2007 dö ; nemindeki gibi artan ithalat/dü ; şen ihracat sarmalına geri dö ; neceğiz . Ü ; stelik en ö ; nemli ihracat pazarımız olan Avrupa ' da yü ; zde 0 . 7 ' lik bir bü ; yü ; me beklentisinin olduğu bir zamanda . . . Başta tekstil olmak ü ; zere , ihracatç ; ı sektö ; rlerimiz rekabette sorun yaşamaya devam edecekler , ek istihdam yaratmakta zorlanacaklar gibi gö ; rü ; nü ; yor . Artan cari aç ; ık , kurlara yü ; kseliş olarak yansımakta gecikecek!

Nihayetinde yapılacak anlaşmanın bana gö ; re tek bir faydası olacak : Finansal piyasalar beklenti gerç ; ekleştiği iç ; in kâ ; rlarını realize edeceğinden gerilerken , ucuz/kolay finansmanla kendini toparlayacak reel ekonomi aradaki farkı kapatacaktır .

Hayatla sanal nihayet buluşabilecek!

***


Peki bu habere rağmen dü ; n borsa neden geriledi derseniz?

- Anlaşma yapılmasını gerektirecek ciddi bir risk mi var?

- Halen daha iş lâ ; fta , net bir gü ; n verilmiş değil .

- IMF teknik heyeti ç ; ağrılmış değil ,

- IMF bitti , not artışı bitti . . . Neyi alacak borsalar?






Kaynak : vatan