Ermeni ajansı, Atatürk'ün bir ABD'li amirale yazdığı mektubu yayınladı

Ermeni haber ajansı Novosti Armenii, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 7 Mart 1920 yılında ABD'li bir amirale gönderdiği belirtilen bir telgrafı yayınladı.

 

Haberde , ' Ajansımızın eline ç ; ok ö ; zel bir belge geç ; miştir . Ajansımız Mustafa Kemal ' ın 7 Mart 1920 yılında ABD Deniz Kuvvetleri amirali Bristol ' a gö ; nderdiği telgrafı yayınlamaya karar verdi . Bu belgede Tü ; rk lider ' ( sö ; zde ) Ermeni soykırımı denilen ' iddiaları yalanlıyor ve tü ; m bunların Ermeni topluluğun Tü ; rkiye ' den koparmak amacıyla yapılan bir kurgu olduğunu iddia ediyor ' denildi .
Yazıda Atatü ; rk ' ü ; n ABD ' li amirale gö ; nderdiği mektupta şu ifadeler yer alıyor : ' Bizim halkımız topraklarımızın mü ; ttefik ordularca işgal edilmesinden zarar gö ; rü ; yor . Biz ise bu zaman iç ; inde Montrö ; anlaşması sonucunda barışı bekliyorduk . Biz durumun değişeceğini ve barışç ; ı gö ; rü ; şmelerle ilgili adil ve tarafsız kararlar kabul edileceğini bekliyorduk . Fakat kendi ç ; ıkarlarını kollayan birileri Anadolu ' da 20 bin Ermeni ' nin ö ; ldü ; rü ; ldü ; ğü ; ne ilişkin yalan uydurdu . Biz mü ; ttefik gü ; ç ; devletlerin ve Amerikan hü ; kü ; metinin bu tü ; r yalanlara inanmayacaklarını dü ; şü ; nü ; yorduk . Ç ; ü ; nkü ; onların gizli istihbarat servisleri tü ; m Anadolu ' da faaliyet gö ; steriyor . Fakat biz ters bir durum gö ; rü ; yoruz . '
Ermeni topluluklardan bir kısım kayıplar yaşandığını , ancak bunların bir katliam olmadığını savunan Atatü ; rk şu tespitlerde bulunuyor : ' Herkes şunu ç ; ok iyi biliyor ki Tü ; rkler ile Fransız birlikleri ve Fransızların yanında yer alan Ermeniler arasında Maraş ve Urfa ' da ç ; ıkan ç ; atışmalarda kayıplar meydana geldi . Bu husus bir katliamın sonucunda değil , ç ; atışmanın doğal sonucunda ortaya ç ; ıkan kayıplar sayılıyor . Bu ç ; atışmalar ise yerel halkın Ermenilere karşı direnişleriyle başladı . Ermeni askerlerin Mü ; slü ; manlara yö ; nelik saldırısı yü ; zü ; nden direnişler , karşı koymalar başladı . '
İşgalci birliklerin Ermenilere silah vererek bu tü ; r olayları tetiklediğini kaydeden Atatü ; rk , ABD ' den dü ; nya kamuoyunu aydınlatmasını ve Tü ; rk halkına yö ; nelik iğrenç ; suç ; lamaları temizlemesini talep ediyor . Mektupta , ' Eklemek gerekir ki , eğer işgalci birlikler insanlara aynı davranışlarda bulunsaydı ve Ermenilere silah vererek onlara bazı gö ; revler vermeseydi , bu ç ; atışmalar ç ; ıkmazdı . Biz mü ; ttefik ordu birliklerine ve Amerikan hü ; kü ; metine ricayla tekrar sesleniyoruz : Nefrete ve hırsa dayalı Ermeni katliamıyla ilgili propagandanın gerç ; ek ve asıl yü ; zü ; nü ; dü ; nya kamuoyuna aydınlatınız . Ve bö ; ylece de Tü ; rk halkının adını bu tü ; r alç ; ak ve iğrenç ; suç ; lamalardan temizleyiniz . ' ( CİHAN )