İlginç kanser araştırması

ABD'de 'Cancer Cell' adlı dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, bazı kromozom türlerindeki dengesizlik bu hastalığa yol açabiliyor.

ABD'de "Cancer Cell" adlı dergide yayımlanan bir araştırma, aneuploidie adlı kromozom sayısındaki dengesizliğin bazı kanser türlerine yol açabileceğini belirtiyor.
Araştırma, aneuploidie'nin kişinin organizmasındaki hücrelerde bulunan kromozom sayısında dengesizlik yaratığı ve genelde tespitlerin, kanserli hücrelerdeki kromozom sayısının normal hücrelerdeki kromozom sayısına göre anormal olduğunu gösterdiğini vurguluyor.
Mayo hastanesinden yapılan açıklamada, araştırmacıların, bugüne kadar genetik mutasyonların yol açtığı hücre bölünmesi sırasında kromozomlarda meydana gelen hatalı ayrışmanın kansere neden olduğunu düşündükleri ifade edildi.
Araştırmayı kaleme alan ekipten Jan van Deursen, "Fareler üzerinde yaptığımız deneyler sırasında, aneuploidie'nin kansere yol açtığını teyit ettik" dedi.
Araştırmada yapılan deneyler sonucu, kromozomların tam ayrışmaması veya hatalı ayrışması yüzünden bir kromozomun eksildiği ve hücrenin tümörü yok etme kabiliyetini yitirdiği kaydedildi.
Mayo hastanesinin sözcüsü Bob Nellis, "Kromozom sayısında dengesizlik bulunan hücre kansere 'Gel beni yakala' diyor, bu durum bir bilgisayarın anti virüs yazılımını kayıp etmesi gibi bir şey" diye konuştu.
Aneuploidie'nin kansere yol açıp açmadığı tartışmalarını sonuca bağlamayı amaçlayan araştırmaya göre, kolon ve lenf kanseri, aneuploidie'nin yol açtığı kanser türleri arasında bulunuyor.