Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor

Jandarmanın başına Vali atanması ve görev, terfi, personel, eğitim gibi konularda da, İçişleri Bakanlığı'na bağlanması planına hız verilirken TSK yaşanan sürece karşı çıkıyor.

Jandarma Genel Komutanlığının, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili görev, terfi, personel, eğitim gibi konularda da, İçişleri Bakanlığı'na bağlanması ve başına da Orgeneral yerine bir Valinin atanması planı, yeni bir krizin habercisi oldu. TSK, bu değişikliğe karşı çıkıyor.

Hükümet bu konuda çalışmaları hızlandırırken, ilk girişimi 31 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan Ulusal Program ile yaptı. 'Siyasi Kriterler' alt başlığında ''İç güvenlik hizmetinin, hükümetin belirleyeceği politikalar doğrultusunda, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilmesi esastır. Bu kapsamda, iç güvenlik yönetiminin koordinasyonunu ve sivil idarenin iç güvenlikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirmesini güçleştiren mevzuat hükümleri ve uygulamaları değiştirilecektir.'' denildi.

Jandarma Genel Komutanlığı, Ulusal Programdaki bu ifadelere itiraz etmiş ve 'Ülkenin önemli bir kesiminde, 169 yıldan bu yana iç güvenlik hizmeti veren Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşü alınmadan ve koordine edilmeden taslak Ulusal Programa dahil edilen bu ifade, muğlak ve ucu açıktır. Bu kapsamda Türkiye'nin AB'ye uyum sürecindeki öncelikleri dikkate alındığında, bu ifadenin taslak Ulusal Programdan çıkarılmasının uygun olacağının değerlendirilmektedir'' görüşünü hükümete bildirmişti.

280 BİN PERSONELİ VAR

Jandarma Genel Komutanlığı'nın, 280 bin personeli bulunuyor. Bunların 4 bin 500'ü subay, 18 bini astsubay, 25 bini uzman çavuş geriye kalanı da er ve erbaşlardan oluşuyor.

Silahlı Kuvvetlerle ilgili görevleri eğitim ve öğrenim bakımından Genelkurmay Başkanlığı'na, emniyet ve asayiş konusunda ise İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı, barış zamanında İçişleri Bakanlığı'na savaş zamanında ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bulunuyor.

Jandarma Genel Komutanlığına, Kara Kuvvetleri Komutanlığı kadrosundan bir Orgeneral atanıyor. BU Orgeneral aynı zamanda MGK üyesi de oluyor. Hükümetin Jandarma'yı tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlaması durumunda, başına Emniyet Genel Müdürlüğünde olduğu gibi bir Vali atanması planlanıyor.