Filistinliler 'One Minute'ı unutmadılar

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin kampında üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala Türkiye bayrağı ile Erdoğan'ın resimleri el üstünde tutuluyor.

Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki "one minute" çıkışından "şeref duyan" Filistinliler, aradan geçen 1 yıla rağmen Lübnan'daki mülteci kamplarında, Erdoğan'ın resmini ve Türk bayrağını baş köşede tutuyor.

Lübnan'da toplam 19 mülteci kampında yaşam mücadelesi veren 400 bin Filistinli için, Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirirken kullandığı "one munite" sözü, mülteci kamplarında dillere ve gönüllere pelesenk olmuş durumda.

AA muhabiri, Lübnan'daki Beddavi, Nehr El Bâred, Burc El Berecne, Şatilla kampları ile Ketermaya, Darya, Sayda şehirlerinde yaşayan Filistinlilerin, "Türkiye" sevgilerine tanıklık etti.

Vatanlarını, İsrail'in kuruluş tarihi olan 1948 sonrasında terk etmek zorunda kalan ve Lübnan'a sığınan 18 bin Filistinlinin barındığı Beyrut'un güneyindeki Burc El Berecne kampında, yer yer Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın afiş ve fotoğraflarına rastlamak mümkün.

ÇAY OCAĞINDA TÜRK BAYRAKLI TAYYİP ERDOĞAN AFİŞİ


Filistin'in Kapri bölgesinden Lübnan'a geldiğini anlatan ve "güvenlik" kaygısı nedeniyle fotoğrafının çekilmesini ve adının yazılmasını istemeyen çay ocağı işletmecisi, Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki "one minute" çıkışının kendilerini çok memnun ettiğini bildirdi.

Bu tavırdan "şeref duyduğunu" ifade eden Filistinli, mütevazı dükkanına, seçim çalışmalarında kullanılan ve üzerinde "Yapacak çok işimiz var" ibaresi ile Türk bayrağı ve Erdoğan'ın fotoğrafı ile AK Parti ambleminin yer aldığı afişi astı.

İşletmeci, "Erdoğan'ın şu an gittiği hal çok iyi. Aynen bu tavrı aynen devam ettirmesini istiyoruz" dedi.

66 YAŞINDAKİ FİLİSTİNLİNİN ANLATTIKLARI

Burc El Berecne kampında eşi ile birlikte yaşayan 66 yaşındaki Muhammed Salih Es Safabi de Erdoğan'a müteşekkir.

Es Safabi ve eşi, evlerinin kapısını İHH İnsani Yardım Vakfı ekibine ve AA muhabirine açtı.

Muhammed Salih Es Safabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kampa İsrail'in Filistin'i işgali üzerine 1948'den sonra geldiklerini belirterek, "O zamanlar 8-9 yaşlarındaydım. Olanları bugün gibi hatırlıyorum. Evimizi bastılar, sokaklar ateş yeriydi, yağmur gibi kurşunlar yağıyordu. Bize hiç kimse sahip çıkmadı. Filistin'de binalarımız, arsalarımız vardı. İsrail hepsini gasbetti. Anne babamızla birlikte toplam 9 kişi yola çıktık, bu kampa geldik" diye konuştu.

Filistin'de zeytin ağaçlarının gölgesinde yaşadıklarını vurgulayan Es Safabi, "Hala zeytin ağaçlarının gölgesinde yaşayabileceğimiz, bir gün vatanımıza kavuşabileceğimiz günün ümidini taşıyoruz. Hiçbir zaman bu ümidi kaybetmeyeceğiz. Yurdumuza mutlaka döneceğiz" diye konuştu.

"1948'de 50 kilometre hendek kazarak İsrail'e 24 saat direndik. Bu bir tarihtir. O bir halk hareketiydi. İngilizler ve Yahudiler birlikte geldi, tanklarla saldırdı. İngilizler onlara hem yardım etti, hem de bizzat saldırıya katıldı" diyen Es Safabi'nin 3 çocuğunu Burc El Berecne'deki çatışmalarda kaybetmiş. Es Safabi, "Duvarda gördüğünüz 3 fotoğraf, şehit çocuklarıma ait. 3 çocuğumu Filistin davasına şehit verdim. 1985'te buradaki çatışmalarda öldüler" dedi.

2. ABDÜLHAMİD'İN VE ERDOĞAN'IN TAVRI


Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid'e müteşekkir olduklarını belirten Es Safabi "Kendisinden Allah razı olsun. Osmanlı, Türkler bize sahip çıktı, adaletle hükmetti. Sizlerden çok destek gördük. Sizi kendimizden biliyoruz. Arap olduğumuz halde Arap toplumundan, devletlerinden, liderlerinden bir fayda görmedik. Oğullarım da öldükleriyle kaldı" ifadesini kullandı.

"Sizi kendimizden görüyoruz" ifadesini sık sık yineleyen Muhammed Salih Es Safabi, şöyle devam etti:

"Beklemediğimiz, ummadığımız yerden, sizlerden fayda gördük. ABD ve İsrail hep bir şeyler vaat ediyor ama yapmıyor. Mısır, Irak, Suriye bize sahip çıkamadı. Hacca gittim, orada gördüm, kendisinden Arap olarak bahsedenler üzerlerine düşeni yapmıyor. Burada, kampta zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyoruz, ama onlardan destek alamıyoruz. Allah sizlerden razı olsun."

Konu, Erdoğan'ın Davos'taki "one minute" çıkışına geldiğinde, 66 yaşındaki Filistinlinin mahzun sesinin tonu yükseldi. Çok heyecanlanan Es Safabi, "Davos'taki olayı izledik, şeref duyduk. Ben 66 yaşındayım böyle bir pozisyon görmedim. Bu beni çok rahatlattı. Biz bunu Arap liderlerden beklerdik, Tayyip Erdoğan yaptı" dedi.

Es Safabi, Filistin davasına sahip çıkan ve daha sonra İsrail devletini kuracak olan Yahudi grupların taleplerine "hayır" diyebilen 2. Abdülhamid'le Erdoğan'ı da kıyasladı ve "Orta Doğu'da ikisinin de pozisyonu aynı. Abdülhamid, Yemen'de olsun, diğer yerlerde olsun Müslümanların ahvalini düşünüyordu. Bugün Erdoğan da aynı istikamettedir. Bütün Filistinliler böyle düşünüyor" diye konuştu.

Nehr El Bâred kampında İHH ekibiyle sohbet eden, HAMAS'ın Sayda'daki sorumlularından Ahmet Abdühadi de, Erdoğan'ın "one minute" çıkışıyla, Türkiye'nin "büyüklüğünün" Filistinliler tarafından daha iyi anlaşıldığını söyledi.