Muş'taki olaylarda 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

Muş'un Bulanık ilçesinde bir esnaf, işyerini ve arabasını yakmak isteyen göstericilere ateş açtı... Çıkan olaylarda 2 kişi öldü, 8 kişi de yaralandı. Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya, halkın panik içinde olduğunu ve işyerlerinin ateşe verildiğini açıkladı...

Muş'un Bulanık İlçesi'nde, DTP’nin kapatılmasını protesto eden grubun başlattığı olaylarda bir manifaturacı dükkanından açılan Kalaşnikof tüfek ateşiyle 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. İlçe savaş alanına dönerken, işyerleri ateşe verildi, araçlar tahrip edildi, halk evlerine kapandı. Güvenlik güçleri çevre il ve ilçelerden takviye gelen ekiplerle Bulanık'ta geniş çaplı güvenlik önlemi aldı.

Bulanık İlçesi'nde saat 11.00 sıralarında Aslanpaşa Caddesi üzerinde bulunan kapatılan DTP’nin ilçe binası önünde, basın açıklaması yapacaklarını söyleyen bir grup toplandı. Bu sırada olaylar çıkabileceği ihtimaliyle bazı esnaf işyerini kapattı.

Kısa sürede sayıları 1500'e yaklaşan kalabalık burada DTP'nin kapatılmasını protestoya başlarkan, polis de çevrede önlem aldı. Kalabalık arasından yaklaşık 150 kişilik grup, çevredeki araçlara ve işyerlerine taşlı saldırı başlattı. Polisin aldığı önleme karşın saat 12.00 sıralarında manifaturacılık yapan T. B, otomobilinin ve işyerinin tahrip edildiği iddiasıyla göstericilere Kalaşnikof tüfekle silahla ateş açtı.

2 ÖLÜ, 7 YARALI

İşyerinden açıldığı belirtilen ateşle muhtar Kemal Kayacan yaşamını yitirirken, 8 kişi vücutlarına isabet eden kurşunla yaralandı. Yaralılardan Necmi Oral, Muş'a hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitirince ölü sayısı 2'ye çıktı. Yoncalı beldesinin Yenimahalle Muhtarı 45 yaşındaki Kemal Aycan, gece belde mezarlığında defnedildi. Aycan'ın cenaze törenine ailesi ve yakınlarının yanısıra Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Muş Alay Komutanı Albay Beştaş Arslan ile Bulanık Kaymakamı Fatih Aksoy da katıldı. Olayda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Necmi Oral ise yarın Bulanık İlçesi'ne bağlı Göztepe Köyü'nde defnedilecek.

3'Ü KURŞUNLA YARALANDI

Kapıtılan DTP’nin Muş milletvekilleri Sırrı Sakık ve Mehmet Nuri Yaman da Bulanık'a gelerek olaylar hakkında bilgi aldı. Sakık ve Yaman ölen 2 kişinin cenazesinin bulunduğu Bulanık Devlet Hastanesi'ne giderek, burada tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Bu arada olaylarda yaralanan 8 kişiden 3'ünün kurşunla, diğerlerinin de taş, sopa ve kaçarken düşme sonucu yaralandıkları belirtildi. Kurşunla yaralananların Sadık Çiftçi, Kenan Gündüz ve Cüneyt Çelik olduğu belirtildi. Olaylar sırasında düşme sonucu yaralanan ve Van'a gönderilen Ozan Korkmazer'in durumunun ağır olduğu belirtildi. Hamdullah Güvercin'in elinden, Heybet Kondu ve Abdülkerim Çelik'in dizinden yaralandıkları ve Lokman Sönmez'in bacağında kırık olduğu açıklandı.

BİLEN AİLESİ HELİKOPTERLE GÖTÜRÜLDÜ

Bulanık’ta gün boyu devam eden olaylar akşam satalerinde yatıştı ancak gerginlik sürüyor. Göstericilere ateş açarak 2 kişinin ölümüne, 8 kişinin de yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla gözaltına alınan manifaturacı Turan Bilen'in yakınları da can güvenlikleri nedeniyle helikopterlerle Bulanık'tan alınarak güvenli bir yere götürüldü. Bilen ailesinin evi de bazı grupların misilleme amacıyla saldırı düzenleyebileceği ihtimaline karşı güvenlik çemberine alındı.
Polis olaylarda kullandığı Kalaşnikof tüfeğin ruhsatlı olduğu söylenen manifaturacı T. B'yi gözaltına aldı.

İLÇE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Gösteriler sırasında 2 kişinin ölmesi, 7 kişinin de yaralanması olayları çığırından çıkmasına neden oldu, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışma saatlerce sürdü.

Polisin gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak yaptığı müdahaleye rağmen sayıları giderek artan göstericiler, bazı işyerleri ve araçları ateşe verdi. Kalaşnikof silah kullandığı belirtilen manifaturacı Kemal Kayacan'ın işyeri ve aracı da kundaklandı.

Saatlerce süren olaylarda göstericiler ilçenin altını üstüne getirirken aralarında banka şubeleri, dersaneler ve Ak Parti binasının da bulunduğu birçok binayı ateşe verip tahrip etti.

Bulanık ilçesine giriş ve çıkışları kontrol altına alan güvenlik güçleriyle sokak alaranı dağılan göstericiler arasındaki çatışma saatlerce devam etti.

Olaylar nedeniyle çok sayıda öğrenci ilköğretim ve liseye gitmedi. Bu nedenle okullarda dersler yapılamadı.

BAŞKANLARDAN FARKLI AÇIKLAMALAR

Bulanık Belediye Başkanı DTP'li Ziya Akkaya, “Olayın ardından ilçede büyük gerginlik var. Yatıştırmakta zorlanıyoruz. Vatandaşlar evlerinden dışarıya çıkamıyor. Halk panik içinde. Birçok işyeri ateşe verildi” dedi.
Muş Belediye Başkanı AK Partili Necmettin Dede, Bulanık İlçesi'nde olaylar devam ederken televizyonların canlı yayınında açıklamalar yaparak çatışmanın kan davası ve aşiret ilişkisinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Başkan Dede, aşiret ileri gelenlerinin araya girmesiyle olayların yatışacağını umduğunu belirterek, “Türkiye'nin kardeşliğe ihtiyacı var. Herkes bunu istiyor” dedi.

ÖLENLERİN VE YARANANLARIN KİMLİĞİ

Muş'un Bulanık İlçesi'nde bugün çıkan olaylar sırasında işyerine molotof kokteyli atılan manifaturacı Turan Bilen'in, Kalaşnikof silahıyla açtığı ateş sırasında ölenlerin Kemal Aycan ve Necmi Oral olduğu açıklandı. Olaylar sırasında önce 7 olarak açıklanan yaralı sayısı 8'e çıktı. Durumları ağır olanların Muş, Elazıf ve Van'daki hastanelere sevk edilen 8 yaralının kimliği şöyle:

Hamdullah Güvercin, Sadık Çiftçi, Cüyent Çelik, Abdülkerim Çelik, Kenan Gündüz, Heybet Kondu, Lokman Sönmez ve Ozan Korkmazer.

VALİ BEKTAŞ: BU BİR TERÖRDÜR


Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Bulanık’ta meydana gelen olaylarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Bu bir terördür. Kimse devletin işini yapmaya kalkmasın” dedi. Vali Bektaş, şunları söyledi:

“Biz 13- 14 yaşındaki çocuklara bunu yüklemiyoruz. Ama yükleyenleri biliyoruz. Ak saçlı o insanlar, kendileri biliyor. Bulanık’ta her nokta kontrol altındadır. Artık milletin hassasiyeti ile oynanmasın. Her şeye rağmen vatandaşlarımız sakin davranmışlardır. Ortada bir kanunsuzluk varsa, devlet bunu önleyecektir. Devletin fonksiyonunu kimse üstlenmesin. Yapan kişi yakalanmıştır. Gereği yapılıyor.”

SİLAH RUHSATLI ÇIKTI

Vali Bektaş, olaylar sırasında Kalaşnikof silahla ateş açıp 2 kişiyi öldürüp 8 kişiyi de yaralamakla suçlanan manifaturacı Turan Bilen’in korucu olup olmadığı sorulyması üzerine, “Yapılan araştırma sonucu kullandığı Kaleşnikof silahın ruhsatlı olduğu tespit edilmiştir. Daha önce köy koruculuğu yapıp yapmadığı araştırılıyor” dedi.

Vali Bektaş, akşam saatlerinde olaylar hakkında yerinde bilgi almak üzere Bulanık İlçesi'ne gitti.

YARALILARIN 3'Ü KURŞUNLA

Olaylar sırasında manifaturacıya molotof kokteyli atan gruba işyeri sahibi Turan Bilen'in ateş açması sonucu ölen Yoncalı Köyü muhtarı Kemal Aycan ile 19 yaşındaki Necmi Oral'ın cenazesi yarın Bulanık Devlet Hastanesi morgundan alınarak toprağa verilecek.

Kapıtılan DTP’nin Muş milletvekilleri Sırrı Sakık ve Mehmet Nuri Yaman da Bulanık'a gelerek olaylar hakkında bilgi aldı. Sakık ve Yaman ölen 2 kişinin cenazesinin bulunduğu Bulanık Devlet Hastanesi'ne giderek, burada tedavi gören yaralıları ziyaret etti.

Bu arada olaylarda yaralanan 8 kişiden 3'ünün kurşunla, diğerlerinin de taş, sopa ve kaçarken düşme sonucu yaralandıkları belirtildi. Kurşunla yaralananların Sadık Çiftçi, Kenan Gündüz ve Cüneyt Çelik olduğu belirtildi. Olaylar sırasında düşme sonucu yaralanan ve Van'a gönderilen Ozan Korkmazer'in durumunun ağır olduğu belirtildi. Hamdullah Güvercin'in elinden, Heybet Kondu ve Abdülkerim Çelik'in dizinden yaralandıkları ve Lokman Sönmez'in bacağında kırık olduğu açıklandı.

BİLEN AİLESİ HELİKOPTERLE GÖTÜRÜLDÜ

Bulanık’ta gün boyu devam eden olaylar akşam satalerinde yatıştı ancak gerginlik sürüyor. Göstericilere ateş açarak 2 kişinin ölümüne, 8 kişinin de yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla gözaltına alınan manifaturacı Turan Bilen'in yakınları da can güvenlikleri nedeniyle Sikorky helikopterlerle Bulanık'tan alınarak güvenli bir yere götürüldü. Bilen ailesinin evi de bazı grupların misilleme amacıyla saldırı düzenleyebileceği ihtimaline karşı güvenlik çemberine alındı.