Bursa'daki grizu faciasında 3 tutuklama

Bursa'da 19 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının işletme müdürü ile 2 çalışanı tutuklandı.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında geçen perşembe gecesi meydana gelen ve 19 işçinin ölümüne neden olan grizu patlamasıyla ilgili gözaltına alınan işletmenin Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, Ocak Müdürü mühendis Hayrettin Çelik ile Ocak Şefi Bayram Erdoğan tutuklandı.

Olayı soruşturan Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla gözaltına alınan işletmenin Genel Müdürü Fahrettin Çolpan, İşletme Müdürü Hayrettin Çelik ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan'ın sorgulamaları tamamlandı.

Zanlılar, "görevi ihmal ve taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan Mustafakemalpaşa Adliyesine sevk edildi.

Fahrettin Çolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Göçükte hayatını kaybeden Murat Hanay'ın ağabeyi Nihat Hanay, adliyeye getirilen zanlılara tepki gösterdi.

Zanlıların üzerine yürümeye çalışan Hanay, jandarma ekipleri tarafından engellendi. Arkadaşları tarafından güçlükle sakinleştirilen Hanay, adliyeden uzaklaştırıldı.

İlçede sessizlik hakim

Mustafakemalpaşa ilçesinde göçük nedeniyle 19 maden işçisinin öldüğü ocakta cenazelerin çıkarılmasından bu yana büyük bir sessizlik ve hüzün hakim.

Bölgeye gidenleri duygulandıran, sessizlik kadar hüznün de hakim olduğu maden ocağı alanında kime ait olduğu bilinmeyen, belki de ölen işçilerin kullandığı kömür karasıyla kaplanmış baret ve çizmelerin etrafa saçıldığı gözleniyor.

Göçüğün ardından işçi yakınlarının güzel bir haber alabilmek için gözlerini bir an olsun ayırmadığı ocağın girişindeki demir korkuluk, boş vagonlar ve yoğun sessizlik, maden sahasında üretim ve çalışmanın yapılmadığının yanı sıra bölgede yaşanan korkunç acıları bir kez daha en iyi şekilde anlatmaya yetiyor. Maden sahasında bulunan birkaç kişinin de ağzını bıçak açmıyor.

Hüzünlü bakışlarla sahada gezinen kişiler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelecek müfettişleri bekliyor.

19 kişiye mezar oldu

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında 10 Aralık'ta meydana gelen göçük sonucu 19 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madenin faaliyetlerini 6 ay süreyle durdurmuştu.

Bu arada Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, 19 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan göçüğün meydana geldiği maden ocağının sahibi Bükköy Madencilik AŞ'nin Bursa Çevre ve Orman Müdürlüğünden 3 Eylül 2009'da ithal kömür satış izin belgesi aldığı öğrenildi.