Rusya ve Türkiye birlikte petrol çıkaracak

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom, Türk petrol şirketi TPAO, Güney Kore petrol şirketi Korea Gas ve Malezya Petronas'la birlikte Irak'ın merkezinde bulunan Bedra petrol bölgesinde ortaklaşa petrol çıkaracak.

Başkent Bağdat'ın 160 kilometre güneydoğusunda bulunan bölgede 150 milyon varil petrol rezervi bulunuyor. Günlük 170 bin varil petrol üretimi gerçekleştirecek konsorsiyum her varil için 5,5 dolar kazanacak.

Toplam 41,2 milyar varillik petrol rezerv alanlarının paylaşıldığı ihalelere 23 ülkeden 45 petrol şirketi katıldı. Rusya'nın dev petrol şirketi LUKoil 13 milyar varil rezervi ile Irak'ın en büyük petrol bölgelerinden biri olan Batı Kurna-2 bölgesini de kazandı. LUKoil ihaleye Norveç petrol şirketi Statoil'le (ASA) birlikte girdi. LUKoil temsilcisi ihalenin ardından "Bugün çok mutluyuz." diyerek duygularını ifade etti. Irak'ın ABD tarafından işgalinin ardından Rusya'nın, Batı Kurna-2 bölgesindeki petrol çıkarım anlaşması geçersiz sayılmıştı. Günlük 1,8 milyon varil üretim yapılacak alanda konsorsiyum varil başına 1,15 dolar alacak.

Irak'ın güneyinde bulunan Mecnun petrol bölgesinde de yoğun bir rekabet yaşandı. Avrupa'nın petrol devi Shell'le Malezya'nın Petronas devlet enerji şirketi bu bölgedeki ihaleyi aldı. Mecnun bölgesinde de 12,5 milyar varil petrol rezervi bulunuyor.

İhale süreci ile ilgili açıklamada bulunan Irak Başbakanı Nuri El-Maliki bu ihalenin Irak petrol sanayinde yeni bir değişime yol açacağını kaydederek, "Eskiden petrol gelirlerimiz silah ve savaşlara harcanıyordu. Şimdi petrol gelirlerimiz barış ve hizmet için kullanılacak. Petrol Iraklılar içindir. Bu servet Iraklılarındır." ifadelerini kullandı.

RUSYA, IRAK'IN 10 MİLYAR DOLARLIK BORCUNU SİLMİŞTİ

Irak'ta gerçekleşen son saldırıları değerlendiren Irak Petrol Bakanı Hüseyin El-Şehristani, saldırganların amaçlarının Irak'ın istikrarsız ve yatırım yapılması açısından uygun bir bölge olmadığını göstermeye çalışmak olduğunu söyledi.

Yeni bölgelerin işletime açılmasının ardından Irak'ın günlük üretiminin 5-6 yıl içinde 10 milyon varile ulaşması bekleniyor. Petrol varil fiyatlarının gerilemesi nedeni ile üretimini düşüren Suudi Arabistan ikinci sıraya gerilerken, Rusya petrol üretiminde halen ilk sırada yer alıyor.

Birleşmiş Milletler'in 1997'de Irak'ın petrol ihraç etmesine izin vermesinin ardından bölgeye ilk olarak Rus petrol şirketi LUKOİL gitmişti. LUKOİL Saddam Hüseyin yönetimi ile Batı Kurna-2 bölgesinin işletilmesi konusunda anlaşma parafe etti. Ancak 2002 yılında ABD'nin Irak'a müdahalesinden bir kaç ay sonra Irak hükümeti Rus petrol şirketi ile olan anlaşmayı fesih etti. Moskova bugüne kadar Batı Kurna-2 bölgesindeki anlaşmayı yenilemek için yoğun çaba harcadı. Rusya petrol çıkarım alanlarında yer alabilmek için Irak'ın yaklaşık 10 milyar dolarlık borcunu silmişti.

Haziran ayında yapılan ilk ihalede güneyde bulunan 17,8 milyar varil rezervi bulunan Rumeyle bölgesinde İngiliz BP ve Çin CNPC şirketi kazanmıştı. Nasıriye bölgesindeki ihaleyi de Fransız Total, Malezya Petronas ve Çin CNPC kazandı.