İstanbul'dan Rusya'ya pırlanta kaçırılmış

Rus federal savcıları pırlanta kaçakçılığı konusunda başlattıkları soruşturma için Emniyet'ten yardım istedi

Rusya FSB soruşturma birimi, 'Altın' şirketi tarafından İstanbul'dan Rusya'ya yasa dışı yollarla pırlanta sokulduğu iddiaslarını araştırıyor. İddiaya göre, şirket yetkilileri İstanbul'da bir süre önce bir ofis kiraladı ve çalışanlar küçük Türk işletmecilerden satın aldıkları pırlantaları yasa dışı yollarla Rusya'ya götürdü. Rus yetkililere göre İstanbul'daki ofiste çalışan ve Türkiye'de turst vizesi ile bulunan kişiler Kırgizistan vatandaşları..

FSB'nin yaptığı resmi açıklamada, Türk yetkililerden yardım talep edildiği, bu konuda kendilerine kolaylık sağlanacağı sözü aldıkları kaydedildi.

Kommersant gazetesinin haberine göre şirket aleyhinde soruşturma işlemleri 5 Ekim tarihinde başlatıldı. Sırasıyla üst düzey şirket yetkilileri göz altına alındı. Moskova, Petersborg, Omsk ve diğer bölgelerde bulunan mağazalarda aramalar yapıldı. Şirket sahipleri ise aramalar sırasında yasaların ihlal edildiğini, mağazalardan toplam 100 milyon rublenin üzerinde değeri olan pırlantalara el konulduğunu iddia etti.

Ancak daha sonra malların Rusya'da yasal yollardan üretildiği ortaya çıktı. Mal sahipleri pırlantaları geri istemesine rağmen henüz bir sonuç alamadılar. FSB yetkilileri ise bu suçlamaları reddederek arama sırasında el konulan malların delil olduğunu öne sürdü.