Sabancı Müzesi şimdi Mardin'de

Mardin'de Sultan II. Abdülhamit zamanında süvari kışlası olarak inşa edilen tarihi bina, Sabancı Vakfı tarafından restore edilerek, 'Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi' olarak hizmete açıldı.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Mardin'in olağanüstü güzel bir kent olduğunu belirterek, ''Zamanın durduğu hissini veren bir kentteyiz. Birlikte yaşama güzelliği var bu kentte. Sakıp Bey de böyle biriydi. Bu müze ona yakışır diye düşündük'' dedi. Mardin Kent Müzesi projesinin ilk olarak İstanbul Valisi Muammer Güler ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen tarafından Sakıp Sabancı'ya getirildiğini, ancak onun ölümünün ardından projenin Türkan Sabancı ve Dilek Sabancı'ya anlatıldığını dile getiren Sabancı, bu başarının arkasında Dilek Sabancı'nın coşkusu, arzusu ve desteğinin bulunduğunu söyledi.

Müzenin iki bölümden oluştuğunu, Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin her yıl birkaç sergiye ev sahipliği yapacağını anlatan Sabancı, müzenin oluşturulmasında katkısı olan Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer'e ve tüm Mardinlilere teşekkür etti. Sabancı, bu süreçte, dönemin Mardin valileri ile belediye başkanının da projeyi sahiplendiğini ve çalışmaların ivme kazandığını ifade ederek, müzede Türk çağdaş eserlerinin örneklerinin izleneceğini kaydetti. Güler Sabancı, ''Umarım Mardinliler ve ziyarete gelenler buraya sahip çıkacak'' dedi. Törende bütün dini liderlerin bulunduğunu, bu dinlere inananların, ruhun bedenden ayrıldıktan sonra da yaşadığına inandıklarını dile getiren Sabancı, ''Biz bugün Sakıp Sabancı'nın ruhunun yaşadığına ve bizleri yukarıdan izlediğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı da ''Bu gece Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve adımı taşıyan Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin açılışını sizlerin tanıklığı ile yapacağız. Sevincimize ortak olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim'' dedi. Babası rahmetli Sakıp Sabancı'nın ''Bizler emanetçiyiz'' dediğini ve bu düşünceyle İstanbul Boğazı'nın en güzel yerindeki Atlı Köşkü müze yaparak içerisindeki eserlerle Sabancı Üniversitesi'ne bağışladığını hatırlatan Sabancı, O'nun ismini yaşatmak ve gelecek nesillerce de anılmasını sağlamak için çalışmalara devam ettiklerini, bugün de babasının adını taşıyan bu müzeyi toplumun hizmetine sunduklarını kaydetti.

İSTANBUL VALİSİ GÜLER: SABANCI SÖZ VERMİŞTİ

İstanbul Valisi Muammer Güler de 1949'da Mardin'de doğduğunu ve 1954'te buradan ayrıldığını belirterek, 2003 yılında Sakıp Sabancı ile konuşurken, memleketine hiçbir şey yapamadığını dile getirdiğini, onun da ''Bu sene olmaz, daha sonra yaparız'' dediğini hatırlattı. Güler, ancak Sabancı'nın 2004'te vefat ettiğini, bu düşüncesini Türkan ve Dilek Sabancı'ya aktardığında bunu güzel bir vasiyet olarak kabul ederek, kente böyle güzel bir eseri kazandırdıklarını kaydetti. Birlik, beraberlik, sevgi, saygı ve uzlaşının bu kentte bulunduğunu ve bütün dünyanın da bunlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Güler, bu hizmeti verdikleri için Sabancı Ailesi'ne teşekkür etti.

MARDİN VALİSİ DURUER

Mardin Valisi Hasan Duruer de Mardin'in kültürün, sanatın beşiği ve Türkiye'de kimliğini muhafaza etmiş ender şehirlerden biri olduğunu vurgulayarak, restorasyon çalışmaları tamamlandığında Mardin'in Avrupa'nın birçok kentinden çok daha güzel hale geleceğini söyledi. Mardin'in yaşayan bir kent olmasını arzu ettiklerini, tarihi Vali Konağı'nı restore ederek, Valiliği buraya taşıyacaklarını, mevcut Vilayet binasını da üniversiteye bırakacaklarını anlatan Duruer, tüm sokak ve binaları restore ederek görsel kirlilikleri ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

Duruer, ''Hedefimiz, 2013'e kadar UNESCO'nun Tarihi Kentler Listesi'ne girmek, 2023 yılına kadar da Avrupa Kültür Başkenti olmak. Bu süre içinde 50 butik otel ve 10 bin yatak kapasitesi hedefliyoruz. Bunu da aşacağımıza inanıyoruz'' diye konuştu. Konuşmaların ardından, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabancı Ailesi'nin üyeleri, dini cemaat liderleri, valiler ve bazı iş adamları günün anısına toplu fotoğraf çektirdi.

Mardin Valisi Duruer, kente kazandırdığı müze nedeniyle Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya Mardin konulu bir tablo hediye etti. Tablonun müzede sergileneceği açıklandı. Daha sonra, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, konukların katılımıyla kurdele kesilerek açıldı. Davetliler, açılışın ardından müze ve sanat galerisini gezdi. Açılış töreninde daha sonra 3 semavi din ve 6 mezhebin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosu özel bir konser verdi.

Açılışa, Sakıp Sabancı'ın eşi Türkan Sabancı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Bülent Eczacıbaşı, Halis Komili, Başaran Ulusoy, Yılmaz Ulusoy ve Zeynel Abidin Erdem'in de aralarında bulunduğu iş adamları, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

SAKIP SABANCI MARDİN KENT MÜZESİ: II. ABDÜLHAMİT ZAMANINDAN KALMA BİNA

Mardin'in SİT alanı içerisinde yer alan ve Sultan II. Abdülhamit zamanında dönemin Diyarbakır Valisi Hacı Hasan Bey tarafından süvari kışlası olarak inşa edilen bina, daha sonra askerlik şubesi, 1991-2003 yılları arasında da vergi dairesi olarak kullanıldı. Mimarisi Serkis Elyas Lole'ye ait olan ve 2 katlı olarak inşa edilen tarihi yapı, Sabancı Vakfı tarafından 2006 yılında başlatılan ve 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından etnografik eserlerin sergileneceği müze ve sanat galerisine dönüştürüldü.

Proje sorumluluğunu Yüksek Mimar Restöratör Metin Keskin'in üstlendiği, tasarım ve uygulamaları Metin Deniz, kontrol mimarlığı da Can Resüloğlu'na bağlı ekip tarafından sürdürülen restorasyon projesi kapsamında 1645 metre karelik alan restore edildi, 1600 metre karelik alan ise yeniden inşa edildi. Yönetim binası, atölyeler ve depoları kapsayan yeni inşaat alanı ve cephe temizliğiyle birlikte restorasyon 7 milyon TL'ye mal oldu.

Müzede sergilenen eserler, çevre müzelerden ödünç alınan eserler, Mardinliler Eğitim ve Kültür Dayanışma Vakfı (MAREV) tarafından bağışlanan eserler ve yöre halkının müzeye doğrudan bağışladığı eserlerden oluşuyor.

Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde açılan sergi, ''Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmelerle-Doğa, İnsan ve Deniz'' başlığıyla bir sene boyunca açık kalacak.

Sergide 47 sanatçının 75 eseri yer alıyor.

Sergiyle Türk resim tarihinin erken döneminden yakın dönemine kadarki geçmişine, Hikmet Onat'dan İbrahim Safi'ye, Şeref Akdik'ten Abidin Dino'ya, Adnan Çoker'den Selma Gürbüz'e farklı sanatçıların eserleri ile ayna tutuluyor.

Bunların dışında, Mardin Kent Müzesi'ne de Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından kaftan, halı gibi çeşitli etnografik objelerle destek veriliyor.

Sakıp Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin ince uzun yapısı, doğrusal bir yürüme aksında sergileme birimlerinden oluşuyor.

Mekansal bütünlüğün vurgulandığı sergileme düzeninde Mardin kenti kimliğine özgü özellikler dikkati çekiyor.

Farklı boyutlarda tasarlanan sergileme ünitelerine ek olarak, yapıdaki mevcut nişler de el sanatları ürünlerinin yansıtıldığı birimler olarak sanatseverlerle buluşuyor