'TOBB Nefes Kredisi' Başvuruları Başladı

İçel Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından, üyelerine yönelik ’Nefes Kredisi’ kullanımı için Ziraat Bankası İstasyon Şubesi ve Yapı Kredi Bankası İçel Şubesi nezdinde 18 ay vadeli hesap açıldığı bildirildi.

MDTO’dan yapılan açıklamaya göre, finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’ler için TOBB ve oda ve borsaların mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırması yoluyla hayata geçirilen ’Nefes Kredisi’ başvuruları 20 Eylül’de başladı.

KOBİ’ler aylık yüzde 1.85 faiz oranı ve 18 ay vadeyle krediden faydalanabilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından ilk kez 2016 yılında başlatılan ’Nefes Kredisi’nde 3. dönem başladı.

Bakanlık ’Nefes Kredisi’ uygulaması ile daha önce piyasaya toplam 12.5 milyar kredi imkanı sunmuştu. Reel sektör temsilcilerini son dönemdeki kur artışı ve diğer gelişmelerden korumak amacıyla çalışma başlattıklarını açıklayan bakanlığın, yeni dönemde ’Nefes Kredisi’ projesinde yer alacak bankalarla yaptığı müzakereler sonucunda kredi şartları belirlendi.

Buna göre ’Nefes Kredisi’nde brüt faiz oranı aylık 1.85 olarak belirlendi. ’Nefes Kredisi’ 6 ay anapara ödemesiz, 12 ay eşit taksitli geri ödemeli olarak toplam 18 ay vadeli olacak. Başvuru sahipleri kredi ile ilgili KGF’ye (Kredi Garanti Fonu) ödenecek yüzde 0.03 kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında kredi kullandıkları bankalara herhangi bir masraf ve komisyon ödemeyecekler.

Söz konusu uygulama kapsamında İçel Deniz Ticaret Odası tarafından Ziraat Bankası İstasyon Şubesi ve Yapı Kredi Bankası İçel Şubesi nezdinde 18 ay vadeli hesap açıldı. MDTO üyeleri odadan ücretsiz olarak temin edecekleri ’KOBİ Destek Kredisi Başvurusu içindir’ ibareli faaliyet belgesi ile ilgili banka şubesine müracaat edebilecek. Başvuruları 20 Eylül tarihinde başlayan kredinin üst limiti 200 bin lira olacak.
Kaynak: İHA