12 Eylül Darbesi

15 Temmuz Milli İrade Derneği Başkanı Ali İnci, 12 Eylül Darbesi'nin 38. yıl dönümüne ilişkin bir açıklama yaptı.

Adapazarı ilçesindeki dernek binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen İnci, burada yaptığı açıklamada, 1980 yılında anarşi ve ülkedeki iç karışıklar gerekçe gösterilerek, askeri müdahale ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetime el koyduğunu anımsattı.

Hükümet ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin feshedildiğini, tüm siyasal parti, sendika ve derneklerin faaliyetlerinin durdurulduğunu, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini aktaran İnci, "1980 darbesine ülkedeki iç karışıklıklar ve anarşi gerekçe gösterilmiştir. Ülkeyi iç karışıklıklara sürükleyen cinayetler, sabotajlar ve komplolar şaibelidir. Adeta darbe süreci hazırlanmış ve kapalı kapılar arkasında tasarlanan bir proje hayata geçirilmiştir. Nitekim Kenan Evrenin 'Aslında biz darbeyi 1 yıl önce yapacaktık ancak şartların olgunlaşmasını bekledik' sözü bu durumu teyid eder niteliktedir. Ayrıca dönemin CIA Türkiye Şefi Paul Hanze, 12 Eylül darbesinin ABD Başkanı Jimmy Carter'a 'Bizim çocuklar başardı' diyerek haber vermesi bütün kamu oyunun malumudur." ifadelerini kullandı.

Darbeler dönemine karşı ilk başkaldırının Sakarya'nın Akyazı ilçesine bağlı Topağaç köyünde gerçekleştiğini anlatan İnci, köyün, 1982 darbe anayasası oylamasına "hayır" dedikleri için köye bir komando birliğinin gönderildiğini ve köy sakinlerinin baskılara maruz bırakıldığını kaydetti.

Darbe anayasasına karşı verilen bu ilk tepkinin, millet iradesine dayalı gerçek bir demokrasinin ilk müjdecisi olduğuna işaret eden İnci, "Topağaç’ın kahraman köylüleri, 15 Temmuz hain darbe girişimine can pahası karşı koyan ve o gece destan yazan Türk halkına bu anlamda öncülük etmişlerdir. 7 Kasım 1982 yılında bu köyde alev alan ilk kıvılcım, 15 Temmuz 2016'da darbecilerin üzerine bir alev topu gibi düşmüş ve Topağaç köyü, adını alnın akıyla tarihe yazdırmıştır." şeklinde konuştu.

İnci, dernek olarak o karanlık günleri unutturmamak, milli bilinci ve direnişçi ruhu diri tutmak adına Topağaç köyünde anma programı düzenleyeceklerini ve programda 12 Eylül döneminde cezaevine alınan vatandaşlara plaket verileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA