Barzani, Kuzey Irak Referandumunu Savunmaya Devam Ediyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski Başkanı Mesut Barzani, geçen yıl Eylül ayında gerçekleştirdiği tartışmalı referandum, Bağdat-Erbil ilişkileri ve önümüzdeki Eylül ayında yapılması planlanan IKBY parlamento seçimleri ve bölgedeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bugün IKBY’nin başkenti Erbil’de düzenlenen bir etkinlikte konuşma yapan Barzani, geçen yıl Eylül’de gerçekleştirdiği referandumu savunarak, IKBY’nin referandum ardından Bağdat ve bölge ülkeleriyle ilişkilerinin yeni bir aşamaya girdiğini ve düzeldiğini söyledi.

Irak’ta geçen Mayıs ayında yapılan seçimlere değinen Barzani, partisinin seçimlere tek başına katıldığı için seçimlerde galip olduğunu belirterek “Seçimlerde bize haksızlık yapıldı ve 4 ila 6 sandalye kaybetmemize rağmen sert bir tepki göstermedik çünkü sorun çıkarmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak’ta kurulacak yeni hükümet başkanlığı için herhangi bir kişiye karşı vetolarının olmadığını söyleyen Barzani, “Yeni hükümete gerçek ortaklık temelleri ilkeleri doğrultusunda katılacağız” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Barzani, ABD Başkanın Özel Temsilcisinin seçimleri ertelemek istediğine dair çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek, “ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ ile Mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ile bir araya gelerek seçimleri konuştuğumuz doğrudur ancak bizden seçimleri ertelememizi istediği asılsızdır” diye konuştu.

Suudi Arabistan medyasının 48 milyar dolar serveti olduğu iddiasının asılsız olduğunu diyen Barzani, “Bu kadar bir servetim olsaydı çok şeyleri değiştirdim” diye konuştu.

Kaynak: İHA