Manavgat'ta Ejder Meyvesi Üretilmeye Başlandı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde "ejder meyvesi" olarak bilinen pitahaya üretimine başlandı.

Manavgat Kaymakamı Mutafa Yiğit, Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ömür Ozan Çakal, Yavrudoğan Mahallesi'ndeki pitahaya seralarını ziyaret etti.

Kaymakam Yiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin turizmde olduğu gibi tarımda da önemli bir yer olduğunu söyledi.

Ekonomik açıdan turizme alternatif olabilmek için üreticilerin tarımda farklı alanlara yatırım yaptığını dile getiren Yiğit, şöyle konuştu:

"Türkiye’de pitahaya, 'ejder meyvesi' olarak biliniyor. Üreticilerimiz burada yeni denemeler yapıyorlar. Manavgat'ta muz sektörü gelişim gösterdi. Muz üretimi 3 bin dönüme yaklaştı. Şimdi de pitahaya meyvesi tarım sektöründe deneniyor. İlk etapta gördüğümüz bu denemeler başarılı oluyor. Üreticimiz memnun. Ekonomik açıdan da geleceği olan meyve olarak görülüyor. Her türlü sağlık açısından öneriliyor, faydası olduğu tavsiye ediliyor. Gittikçe de yaygınlaşır diye düşünüyorum. Hem ilçemize hem de bölgemize ciddi ekonomik katkılar sağlayacaktır. Üreticilerimize böyle bir denemeye girdikleri için, yatırımlarından dolayı tebrik ediyorum."

Ziraat Odası Başkanı Metin de genellikle tropikal meyvelerin Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçeleriyle anıldığını dile getirerek, artık Manavgat'ta da çiftçiler tarafından tropikal meyveler üretilmeye başlandığını söyledi.

- 1 milyon liralık yatırımla kuruldu

Dr. Ali Haydar Saltık ve Hayati Hürmeydan ortaklığında Yavrudoğan Mahallesi'nde 11 dönümlük alanda kurulan pitahaya serasına yaklaşık 1 milyon liralık yatırım yapıldığı bildirildi.

Ortaklardan Hayati Hürmeydan, ilk defa İçel'de gördüğü pitahayayı Manavgat'ta üretmeye karar verdiklerini anlattı.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Haydar Saltık ise şubat ayında serayı bitirdiklerini ilk hasadı ise eylül gibi beklediklerini söyledi.

Bu yıl 200-300 bin adet üretmeyi önümüzdeki yılda 500 bin adet meyveye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Saltık, "Ürettiğimiz meyveleri, hem iç pazara hem de dış pazara vereceğiz. Özellikle, Rusya, Avrupa, Ortadoğu ülkelerine ihraç etmeyi planlıyoruz." dedi.

Kaynak: AA