Fethi Çalık'ın Zimmet Davasında Bilirkişi Raporu Mahkemeye Ulaştı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) yönetiminde olan Uzan Grubu’nda el konulan lüks yatların satışı sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddia edilen eski TMSF Tahsilat Dairesi Başkan Yardımcısı Fethi Çalık’ın sanıkları arasında yer aldığı "zimmet" davasına bilirkişi raporu sunuldu. Bilirkişi raporunda, "Fethi Çalık için 4 milyon 226 bin 878 lira, Celal Sadıkoğlu için 3 milyon 847 bin 961 lira, Yaşar Akgün ve Deniz Bozkurt için ayrı ayrı 3 milyon 179 bin 561’er lira sorumluluk bulunduğu" belirtildi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) yönetiminde olan Uzan Grubu’nda el konulan lüks yatların satışı sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddia edilen eski TMSF Tahsilat Dairesi Başkan Yardımcısı Fethi Çalık’ın aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı "zimmet" davasına devam edildi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 15. duruşmada, sanıklar Fethi Çalık, Nazım Barış Cağcağ, Deniz Bozkurt ve İsmail Murat Çağatay ile, müdahil kurumlar TMSF, Rumeli Çimento, Mavi Turizm ve Telsim A.Ş’nin avukatları da hazır bulundu.

Sanıkların zimmet sorumluluklarıyla ilgili dava dosyasına ulaşan bilirkişi raporu duruşmada okundu. Okunan bilirkişi raporunun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi; "Dosyada eklerindeki belge ve bilgiler itibariyle saptanan sorumlulukların, sanıklardan Fethi Çalık için 4 milyon 226 bin 878 lira, Celal Sadıkoğlu için 3 milyon 847 bin 961 lira, Yaşar Akgün ve Deniz Bozkurt için ayrı ayrı 3 milyon 179 bin 561’er lira, Serdal Can için 453 bin 245 lira ve Barış Cağcağ için de 10 bin lira olduğu kanısına varılmıştır. Fethi Çalık için 8 milyon 131 bin 57 lira olmak üzere toplam 38 milyon 406 bin lira iade edilmiştir."

Duruşmada daha sonra sanık ve sanık avukatlarına, dosyaya sunulan bilirkişi raporuyla ilgili beyanları soruldu.

Söz alan sanıklardan Fethi Çalık, "Yaptığım görev süresi içerisinde herhangi bir usulsüzlük olmamıştır. Uzan grubuna atanan Oğuz Akyüz, daha sonra zaten FETÖ’den atıldı. Bu kişinin tutmuş olduğu raporlar üzerine hakkımızda suç isnatları yapıldı. Daha sonra bu kişi zaten yetkili olduktan sonra hakkımızda raporlar düzenlendi" diye konuştu.

Beyanda bulunan diğer sanık ve sanık avukatları da, turizm ve hukuk konusunda uzman bilirkişilerin de bilirkişi heyetinde yer alması, yeniden bilirkişi raporu alınması taleplerinde bulundu.

Müdahil TMSF avukatı Hüseyin Karaahmetoğlu ise, bilirkişi raporunda eksik olan belgelerin TMSF tarafından mahkemeye sunulduğunu belirterek bilirkişinin eksik kalan değerlendirmesinin bu belgeler ışığında tamamlanmasını talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, TMSF yazısı ve ekindeki belgeleri inceleyip yazılı beyanda bulunmak isteyen sanıklara 30 gün süre verilmesine hükmetti.

Uygun görülen 30 günlük süreden sonra dosyanın önceki bilirkişi heyetine gönderilmesine de karar veren heyet, rapora karşı sunulan itirazlar ile TMSF’den yeni gelen belgeler ışığında ek bilirkişi raporu alınmasını da hükme bağladı.
Kaynak: İHA