Türkiye-Sudan Stratejik İş Birliği Konseyi Bu Yıl Toplanacak

Türkiye-Sudan Siyasi İstişare Komitesi, iki ülke cumhurbaşkanının başkanlık edeceği stratejik iş birliği konseyinin bu yıl içinde toplanması kararını aldı.



Başkent Hartum’daki Dışişleri Bakanlığında toplanan komite, ikili ilişkileri gözden geçirerek güncel, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın başkanlık ettiği basına kapalı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yedincisi düzenlenen Türkiye-Sudan Siyasi İstişare Komitesi toplantısının çok verimli geçtiği bildirildi.

Açıklamada, iki ülke cumhurbaşkanının karşılıklı yaptığı ziyaretler sonrası ilişkilerin üst seviyeye çıktığı belirtilirken, tarafların stratejik iş birliğini derinleştirmek istediği de vurgulandı.

Görüşmelerde, iki taraf arasında imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesi için atılacak adımların da ele alındığı kaydedildi.

Komite, toplantı sonunda, iki ülke cumhurbaşkanının başkanlık edeceği stratejik işbirliği konseyinin bu yıl içinde toplanması kararı aldı.

- "Türkiye ile ilişkilerimiz kuvvetli”

Öte yandan Sudan Dışişleri Bakan Vekili Muhammed İdris, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yalçın ve beraberindekileri makamında kabul etti.

Türkiye-Sudan Siyasi İstişare Komitesi toplantısının önemine değinen İdris, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ziyaretinin ardından iki ülke ilişkileri ciddi mesafe kaydetti. Atılan imzaların devamlılığı açısından birliktelikler önem taşıyor. Türkiye ile ilişkilerimiz kuvvetli ve bunun güzel şekilde devam etmesini arzuluyoruz." dedi.

Yalçın da Sudan'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti aktarırken, "İki ülke arasında bir siyasi istişare komitesinin olması çok önemlidir. Karşılıklı ortaya konan gayretler sonucunda, Türkiye ve Sudan arasındaki tarihi ilişkiler güçlenecektir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık 2017'de yaklaşık 200 iş adamı ile Sudan'ı ziyaret etmiş, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda 12 anlaşma imzalanmıştı.

Kaynak: AA