Tayland'dan Çin'e 'Düryan' Protestosu

Taylandlı yetkililer, tropikal meyvenin Tayland'da yetiştirilen çeşidinin adıyla Çin'de marka tescili yapılmasına itiraz etti.

Tayland, Çinli firmaların tropikal meyve düryan için Tayland'da yetiştirilen çeşidinin adıyla ticari marka tescili almasını protesto etti.

"Bangkok Post" gazetesinde yer alan habere göre, Tayland Fikri Mülkiyet Bakanlığı, Çin Ticari Tescil Ofisine yazı yazarak Çinli firmaların, düryan satışı için tropikal meyvenin Tayland'da yetişen türüne verilen "Monthong" adının İngilizce ve Çince karşılıklarıyla marka tescili yapmalarına izin verilmesini protesto etti.

Bakanlık Genel Sekreteri Thosapone Dansuputra, Tayland dilinde "altın yastık" anlamına gelen "monthong"un tüm dünyada "Tayland düryanı" olarak bilindiğini ve bir Çin markası olarak tescil edilemeyeceğini belirtti.

Dansuputra, ismin ticari marka olarak tescil edilmesiyle Çin'de düryan ürünlerini pazarlamak isteyen Taylandlı üreticilerin monthog sözcüğünün Çince veya İngilizce karşılıklarını kullanmaları halinde haklarında dava açılabileceğine dikkati çekti.

Çin'de faaliyet gösteren herhangi bir Tayland işletmesi hakkında henüz açılan bir dava bulunmadığını kaydeden Dansuputra, protestoyu önleyici bir tedbir olarak gördüklerini vurguladı.

Kaynak: AA