Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya Açıklaması

'Hükümet olarak, her türlü ihmal ve istismardan çocuklarımızı korumak için tüm kamuoyunun da desteğiyle birlikte inşallah bu sorunun üstesinden gelmek üzere çok daha yoğun çaba sarf edeceğiz' 'Özellikle bu tür olaylarda çocuklarımızın tekrar tekrar örselenmesinin önüne geçmek için basının kullandığı dil çok önemli. Bu konuda hepinizden hassasiyet, duyarlılık bekliyorum' '35 farklı Çocuk İzlem Merkezimiz var ve oralar gerçekten çocuklar için ikincil örselenmenin önlenmesi adına tarihi bir adımdır. Hükümetlerimiz döneminde kurulmuş çok önemli merkezler. Çocuk İzlem merkezlerinin yasal alt yapısını da inşallah kanunla sağlıklı bir şekilde oluşturacağız'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Hükümet olarak, her türlü ihmal ve istismardan çocuklarımızı korumak için tüm kamuoyunun da desteğiyle birlikte inşallah bu sorunun üstesinden gelmek üzere çok daha yoğun çaba sarf edeceğiz." dedi.

Bakan Kaya, Polis Eşleri Derneği'nin burslu okuyan çocuklara destek sağlamak için Kentpark AVM'de düzenlediği kermesin açılışını yaptı.

Kermesin gelirlerinin üçte birinin şehit çocukları yararına dağıtıldığını belirterek, "Bugün 3 bin polis çocuğuna burs veren Polis Eşleri Derneği'nin bu hayırlı kermesi için buradayız. İnşallah çok hayırlı bir hizmete vesile olacak. Burada gönülden, gece gündüz demeden emek veren tüm kadınlarımıza polis aileleri için gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok'un eşi Gülhan Altınok'a da teşekkürlerini ileten Kaya, "Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan bu vatana ve ailelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Zeytin Dalı Harekatı'nın başarıyla devam ettiğine dikkati çeken Kaya, şehit ailelerine bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sahip çıkacaklarını vurguladı. Tüm şehitleri rahmetle, minnetle yad ettiklerini söyleyen Kaya, gazilere de acil şifalar diledi.

- Çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyon

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının çocuk istismarıyla mücadele konusunda yapılacak düzenlemelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyonun dünkü ilk toplantısı sorulan Kaya, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın başkanlığında, 6 saati aşkın bir sürede detaylı bir toplantı yapıldığını dile getirdi.

Kaya, "Tüm detaylarıyla çocuğa karşı her türlü ihmalin ve istismarın önlenmesine yönelik hükümetimizin 15 yıldır yaptığı tüm çalışmaları masaya yatırdık. Çocuklarımızı her türlü ihmal ve istismardan korumaya yönelik gayretlerimizi, çalışmalarımızı nasıl daha fazla artırabiliriz, bunları konuştuk." değerlendirmesinde bulundu.

Var olan yasal düzenlemelerin de toplantıda ele alındığını, neler yapılabileceğinin konuşulduğunu ve dünya örneklerinin incelendiğini aktaran Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet olarak her türlü ihmal ve istismardan çocuklarımızı korumak için tüm kamuoyunun da desteğiyle birlikte inşallah bu sorunun üstesinden gelmek üzere çok daha yoğun çaba sarf edeceğiz. Burada ihmal ve istismara çocuklarımız uğramadan koruyucu, önleyici önlemlerle birlikte bu sorunun üstesinden gelmemiz çok daha kıymetli. Olduktan sonra çocuklarımızın rehabilitasyon süreci çok önemli.

Hep cezalar üzerinden bu konu gündeme geliyor ama asıl koruyucu, önleyici hizmetler anlamında gündeme gelmesini daha doğru buluyorum. Bu konuda da 15 yıl içerisinde yaptığımız çok güzel çalışmalar var ama bunları daha da fazla artıracağız inşallah. Kamuoyunun, toplumun farkındalığını, bilinçlenmesini artırmak durumundayız."

- "Basının kullandığı dil çok önemli"

Bakan Kaya, çocukların ihmal ve istismardan korunmasına yönelik Bakanlığın önerisiyle müfredata eklenen konuların da bulunduğunu anımsatarak, dünkü toplantıda bütün bunların ele alındığını bildirdi.

Çocukların ihmal ve istismarıyla mücadelede kamuoyu ve medya desteğinin önemine dikkati çeken Kaya, şunları söyledi:

"Özellikle bu tür olaylarda, çocuklarımızın tekrar tekrar örselenmesinin önüne geçmek için basının kullandığı dil çok önemli. Bu konuda hepinizden hassasiyet, duyarlılık bekliyorum. Çünkü bizim aklımızın, vicdanımızın hiçbir şekilde almayacağı, tahayyül bile edilemeyecek kadar çirkin ve vicdanları yaralayan, bir kadın, anne olarak benim günlerce uykularımı kaçıran, gerçekten 'vahşet' denilebilecek olayların tekrar tekrar çocukların yaşadıkları şehir ve mahallesine kadar vararak verilmesi orada yaşayan insanların bundan sonraki hayatını çok olumsuz etkileyecek konular. Bu konuda da düzenlemeler yapılabilir. Sizlerden duyarlılık bekliyoruz. Bu çocukların, ailelerin bir hayatı var, bunu unutmayalım."

Bakan Kaya, koruyucu, önleyici hizmetlerin kamuoyuna daha etkin bir şekilde aktarılacağının altını çizerek, medya mensuplarına "Bundan sonraki süreçte bu konuda çok daha fazla gündem olacak ama sizden olumlu, toplumu bilinçlendirici yönde gündemimize katkı vermenizi istiyoruz. Tabii ki olumsuz haber olarak basında yer alacak ama veriliş şekli çok önemli. Ailelerin, çocukların tekrar tekrar örselenmesinin önüne geçelim." çağrısını yaptı.

- "Anne babaların çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurması çok önemli"

Kimyasal hadım düzenlemesine yönelik soru üzerine Kaya, "Adalet Bakanımız açıklamayı yaptı. Hadım konusu da dün gündemdeydi, masadaydı. Bu konuda da çalışma yapılıyor." bilgisini paylaştı. Bu konuda Adalet Bakanlığının yaptığı yönetmelik çalışması hakkında Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirten Kaya, "Bu konuda kanuni bir düzenlemeyle tekrar gündemde." ifadesini kullandı.

Çocukları her türlü ihmal ve istismardan korumaya yönelik çalışmaların daha etkin bir şekilde, 81 milyon vatandaşın desteğiyle yürütülmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Kaya, Bakanlık olarak Aile Eğitim Programları aracılığıyla 890 bin aileye ulaştıklarını bildirdi.

Kaya, "Anne babaların farkındalıkları, çocukların kendini koruması, mahremiyet eğitimi, çocuklarla etkili iletişim noktasında eğitimler veriyoruz. Çünkü eğer bir çocuk anne, babası, ailesiyle etkili bir iletişim kuramıyorsa, yaşadıklarını anlatamıyorsa kademe kademe maalesef istismara kadar sürüklenebilen bir durumun içerisine giriyor. O yüzden anne babaların çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurması çok önemli." diye konuştu.

Bakan Kaya, Aile Eğitim Programları ile müfredat için verdikleri öneriler sonucunda artık tüm ilköğretim okullarında anaokullarından başlayarak çocukların yaşı ve ruhsal gelişimine uygun kendi bedenini tanıma, kötü-iyi dokunuşu ayırt etme ile böyle bir dokunuşa maruz kaldığında susmamasını öğreten çalışmaların şu an kitaplarda yer aldığını dile getirdi. Kaya, bu konuda öğretmenlerin, rehberlik servislerinin daha da bilinçlendirilmesi noktasında eğitim verilmesinin de önemli olduğunu belirtti.

- Çocuk İzlem merkezleri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Çocuk İzlem Merkezleriyle (ÇİM) ilgili soruya karşılık da "Çocuk İzlem merkezlerimizin sayısı şu an 35. 35 farklı Çocuk İzlem Merkezimiz var ve oralar gerçekten çocuklar için ikincil örselenmenin önlenmesi adına tarihi bir adımdır. Hükümetlerimiz döneminde kurulmuş çok önemli merkezler Çocuk İzlem merkezleri. Çocuk İzlem merkezlerinin yasal alt yapısını da inşallah kanunla sağlıklı bir şekilde oluşturacağız." yanıtını verdi.

ÇİM'lerde mağdur çocukların ifadesinin psikologlar, savcılar, öğretmenler eşliğinde, yaşına uygun bir şekilde alındığını anlatan Kaya, aynı zamanda şiddete uğrayan kadınların ikincil örselenmelerinin önüne geçmek üzere de Ankara'da pilot uygulama olarak ilk Kadın İzlem Merkezinin açıldığını aktardı.

Kaya, "Şiddete, ihmale, istismara uğrayan tüm çocuklarımız ve aynı zamanda istismara uğrayan, kötü durumlara maruz kalmış kadınlarımız için de Kadın İzlem merkezlerimizi kuracağız ve yaygınlaştıracağız. Bunun da çok önemli, tarihi bir adım olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

Kadın ve çocuklara yönelik çağrı hattı olan "ALO 183"e ilişkin bilgileri de aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Şiddete, ihmale, istismara uğrayan tüm kadınlar, çocuklar ya da herhangi bir şekilde sosyal yardım ve destek ihtiyacı olan tüm kadınlar, çocuklar bu hattımızı arayabilirler. Hattımızda çocuklar için özel eğitim almış çalışanlarımız var. Çocuklara özel hizmet veriliyor. Alo 183 çağrı hattımız, tüm kadınlar, çocuklar için hizmetinde milletimizin."

Kaynak: AA