Forbes, Rusya'nın İnternet Alanındaki En Büyük Şirketlerini Açıkladı

Forbes dergisi, Rusya’nın internet alanındaki en büyük şirketlerini açıkladı. Listede ilk sırada 12.38 milyar dolar bütçeyle "Yandeks" yer alıyor.

Amerikan ekonomi dergisi Forbes, Rusya’nın internet alanında en güçlü ve en zengin bütçeye sahip olan şirketlerini açıkladı.

Forbes in açıklamasına göre Rus arama motoru devi "Yandeks" 12.38 milyar dolarlık bir maliyetle en pahalı yirmi şirket içinde ilk sırada yer alıyor. Liste 2018 yılı için hazırlandı. Listede Ru.net kullanıcılarının günlük kullanımında ve aktif iş yapısında olan internet şirketleri yayımlandı. Listeye yiyecek, giyim, taksi, alış-veriş ve diğer tüm kategorilerde isim yapan internet siteleri eklendi. Forbes, Internet’te işe başlangıçta bahis yapan şirketleri, gelir yapısında çevrim içi hesapları, Rusya’da açılan veya çoğunlukla Rus pazarında yer alan şirketleri ele aldı. Derecelendirmede ikinci sırada 6.86 milyar dolarla Mail.Ru grubu bulunuyor. Listede üçüncü sırada Avito.Ru geliyor ki, onun da bütçesinin 2 bin734 milyar dolar olduğu bildirildi.

Dördüncü sırada Rusya’nın bir numaralı internet mağazası olan 602 milyon dolarlık Wildberries geliyor. Beşinci sırada giysi ve ayakkabı ile internet magazini yapan Lamoda yer alıyor. Forbes dergisi, Lamoda’nin 454 milyon dolar bütçeye sahip oluğunu söylüyor. Altıncı sırada 369 milyon dolarla bütçeyle Ozon Group, yedinci sırada 264 milyon dolarla Biletix, sekizinci sırada 228 milyon dolar bütçeyle HeadHunter, dokuzuncu sırada 224 dolarla eloktornik uzmanlaşmada kendine yer eden Sitilink yer alıyor. 2GIS şirketi ise 211 dolar bütçeyle 10. yere sahip. Ayrıca, çevrimiçi mağaza KupiVip 169 milyon dolar, Aviasales uçuş rezervasyon servisi 138 milyon dolar, evrensel çevrimiçi perakende OnlineTrade.Ru 129 milyon dolar, tedarikçi ve müşteriyi birbirine bağlayan elektronik ticaret platformu B2B Merkezi 121 milyon dolar, çevrimiçi sinema filmleri sunan Ivi.ru 119 milyon dolar, işe alma projesi SuperJob 117 milyon dolar olarak kaydedildi. Reyting, site kiralanması ve satışı hizmeti hakkında bilgilerle çalışan Cian.Ru 111 milyon dolar, çevrimiçi Mamba 108 milyon dolar, sitelerin ve çevrimiçi projelerin yönetim sisteminin geliştirilmesi ile çalışan 1C Bitrix hizmeti 97 milyon dolar ve 80 milyon dolarlık bir bütçeye sahip online İngilizce dil okulu olan SkyEng listede yer alıyor.
Kaynak: İHA