Şöförler Odası Hurda Araçta ÖTV İndirim Tutarını Az Buluyor

Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şeker, (torba tasarıya ilişkin) ''Bu düzenlemenin daha detaylı şekilde değerlendirilip geçirilmesini öneriyorum. Biz hurdanın karşılığını istiyoruz, fazla birşey istemiyoruz. Sadece ÖTV indiriminde 10 bin lira ile sınırlı kalınmamalıdır.'' dedi.

Oda Başkanı Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, torba tasarı olarak bilinen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nda yer alan düzenlemeler kapsamında 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara, yeni araç alımlarında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi sağlanacağını anımsattı.

Yapılacak indirim tutarının araçlarını yenileyecek esnafa çok büyük zarar vereceğini ifade eden Şeker, yapılacak ÖTV indirim tutarının yeterli düzeyde olmadığını söyledi.

Yasayla 16 yılını doldurmuş araçların ticari alandaki faaliyetlerinden zorunlu olarak çekileceğini ifade eden Şeker şöyle devam etti:

- Bu durumda 7,5 milyon araç var

Eski araçlarını hurdaya ayırmak ve yerine yeni araçlar almak isteyen esnaflara daha fazla kolaylık sağlanması gerektiğini kaydeden Şeker, ''Torba tasarıda hurda araç indirimi ile ilgili madde var. Araç değişiminde 10 bin liraya kadar bir indirim sağlanacak. Türkiye'nin tamamında 22 milyon civarındaki araçtan 16 yaş üzerindeki araç sayısı 7,5 milyon, 16-21 yaş arası da 2 milyon civarında, geri kalanı da 21 yaşından yüksek araçlar var. 16 yaşından büyük araçlar ticari taşımacılık yapamaz. Araç sahipleri ticari taşımacılık yapamayacak duruma gelen araçları satmakta zorlanıyor. Bu tür durumlarda da hurdaya verecek araçtan belli bir miktar para elde etmeli ki araç değişiminde faydası olsun.'' diye konuştu.

- Türkiye'nin yıllık hurda ithalatı 7 milyar lira

Önceki yıllarda hurdaya verilen araçların tartılarak kilogram fiyatı üzerinden ödeme yapıldığını anımsatan Şeker, şöyle devam etti:

''2016 yılında yapılan istatistiklerde yurtdışından 7 milyar liralık hurda ithal ediyor. Böyle bir hurda ithalatı varsa esnafın hurdaya gidecek ticari araçları değerlendirilmelidir. Bu da eski araçlarını hurdaya vererek yeni araç alacak esnafa daha çok katkı sağlar.

- Hurdanın karşılığını istiyoruz

Birşeylerden sebeplenmiş ve faydalanmış olur. Önceki yıllarda hurdaya gidecek araçlar tartılarak kilogram üzerinden ödeme yapılıyordu.

Bu düzenlemenin daha detaylı şekilde değerlendirilip geçirilmesini öneriyorum. Biz hurdanın karşılığını istiyoruz, fazla birşey istemiyoruz. Sadece ÖTV indiriminde 10 bin lira ile sınırlı kalınmamalıdır.''

Kaynak: AA